eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Látogatható lesz a Városliget rejtett kincse

A Városliget egyik legrégebbi és legszebb építményét, az egykor a millenniumi kiállításnak is otthont adó épületet a Liget Budapest Projektnek köszönhetően felújítva veheti birtokba a közönség 2019-ben.

Az épület a hagyományokra fókuszálva, de XXI. századi színvonalon újul meg: Millennium Háza néven várja majd a látogatókat. Magyarország és Budapest történetének legvirágzóbb, legsikeresebb időszakát, a századfordulós aranykort eleveníti majd meg az az interaktív, állandó kiállítás, amely helyet kap benne, és egy kulturális rendezvényeknek otthont adó kávéházat is létesítenek itt - olvasható a ligetbudapest.hu oldalon.

A Pfaff Ferenc által tervezett épület az 1885-ös Országos Általános Kiállításra épült Műcsarnoknak és a korabeli kritikák szerint - egyedülálló Zsolnay díszítésének köszönhetően - a kiállítás egyik legszebb eleme volt.

A kiállítási funkciókhoz azonban a ház szinte azonnal szűkösnek bizonyult, ezért néhány évvel később megépült a Ligetben a Műcsarnok jóval nagyobb, mai épülete.

A ház a későbbiekben Fővárosi Múzeumként működött, majd a második világháború alatt megsérült, az eredeti beltéri díszítések is megsemmisültek. Az ötvenes években a Művészeti Alap megalakulásával az épület a szobrászművészek egyik műhelye lett, később pedig a Képzőművészeti Kivitelező Vállalat székhelye költözött ide. Ekkor kapta belső kialakítása a ma is meglévő ipari, irodai jellegét. 1994-ben a Művészeti Alap jogutódjaként létrejött Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány tulajdonába került az épület, de nem sikerült művészeti-kulturális funkciót találni neki.

A magyarepitok.hu filmet készített arról, miként halad az építkezés:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×