eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Juan Guaidó támogatói Nicolás Maduro hivatalban levő venezuelai elnök ellen tüntetnek Caracasban 2019. január 30-án. Január 23-án az ellenzékhez tartozó Juan Guaidó parlamenti elnök ideiglenes államfővé nyilvánította magát, és az Egyesült Államok, valamint több térségbeli ország elismerte őt venezuelai elnökként.
Nyitókép: Juan Guaidó támogatói egy Nicolás Maduro hivatalban levő venezuelai elnök elleni tüntetésen Caracasban 2019. január 30-án (MTI/EPA/EFE/Miguel Gutiérrez)

Orbán Viktor is állást foglalt a venezuelai válság ügyében

Pablo Casado, a spanyol Néppárt elnöke csütörtök délután telefonon megbeszélést kezdeményezett Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A két pártelnök egyeztetésének témája a venezuelai helyzet volt. Az Európai Néppárt tagjaiként az ügyben teljes egyetértés volt köztük - mondta Havasi Bertalan.

Orbán Viktor leszögezte: Magyarország a spanyol néppárti álláspontot támogatja Venezuela ügyében.

Eszerint Nicolas Maduro venezuelai elnöknek azonnal távoznia kell az ország éléről, az európai országoknak pedig el kell ismerniük Juan Guaidó ideiglenes államelnökségét.

Az Európai Parlament elismerte az ideiglenes venezuelai elnököt

A csütörtöki brüsszeli plenáris ülésen nagy többséggel jóváhagyott határozatában a képviselőtestület arra szólította fel az Európai Unió intézményeit és tagállamait, hogy járjanak el hasonlóképpen, s ismerjék el Guaidót a dél-amerikai ország egyetlen legitim elnökeként, amíg ki nem írnak szabad, átlátható és tisztességes választásokat.

A képviselők üdvözölték, hogy a világ számos demokratikus országa már így döntött az utóbbi napokban.

Donald Trump ismét kiállt Guaidó mellett

Rendszeresen egyeztetnek, Guaidó pedig a venezuelai hadsereg és a biztonsági erők képviselőivel is tárgyal. Az amerikai elnök Twitter-bejegyzésében az amerikai elnök "történelminek" nevezte Guaidó várható elnökségét és megerősítette, hogy az Egyesült Államok "erőteljesen támogatja Venezuela harcát a demokráciája visszanyeréséért". Egy következő bejegyzésben pedig - utalva a szerdai Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök elleni, több tízezer főt számláló venezuelai tüntetésekre - kijelentette:

"megkezdődött a harc a szabadságért".
Caracas, 2019. január 30.
A 2018. november 4-i képen Paola, tizenöt éves venezuelai utcagyerek (k) a társaitól begyűjtött pénzt számolja Caracasban. Paola két évvel korábban hagyta ott családját, mert elmondása szerint éheztették. A venezuelai főváros utcáin élő hajléktalan tizenévesek többsége kéregetésből tartja fenn magát, a város élővizeiben mosdik, háztartási hulladék közt keres ennivalót és sokuk kábítószert használ. A közoktatásból kieső, kallódó kiskorúak az egyik legkiszolgáltatottabb csoport a súlyos gazdasági és társadalmi válsággal küzdő, olajban gazdag dél-amerikai országban. A zűrös családi hátterű fiatalok egy része vidékről menekül a fővárosba.
MTI/EPA/Miguel Gutiérrez
A 2018. november 4-i képen Paola, tizenöt éves venezuelai utcagyerek (k) a társaitól begyűjtött pénzt számolja Caracasban. Paola két évvel korábban hagyta ott családját, mert elmondása szerint éheztették. A venezuelai főváros utcáin élő hajléktalan tizenévesek többsége kéregetésből tartja fenn magát, a város élővizeiben mosdik, háztartási hulladék közt keres ennivalót és sokuk kábítószert használ. A közoktatásból kieső, kallódó kiskorúak az egyik legkiszolgáltatottabb csoport a súlyos gazdasági és társadalmi válsággal küzdő, olajban gazdag dél-amerikai országban. A zűrös családi hátterű fiatalok egy része vidékről menekül a fővárosba. MTI/EPA/Miguel Gutiérrez

Szankciók

John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó szintén a Twitteren jelentette be, hogy az amerikai kormány szankciókat hozott az Albanisa nicaraguai magánvállalat ellen, mert venezuelai nyersolajjal kereskedik.

Egy következő bejegyzésében a nemzetbiztonsági tanácsadó azt javasolta a bankároknak, kereskedőknek és általában az üzleti élet szereplőinek, hogy sem aranyban, sem olajban, és egyáltalán semmilyen valutában vagy értékpapírban ne kereskedjenek Venezuelával, mert mindezt "a néptől lopta el a Maduro-maffia".

Guaidó szerint az erőszakról az azt táplálók beszélnek

Nem fenyeget polgárháború Venezuelában, ugyanis a venezuelai lakosság 90 százaléka változást akar - jelentette ki Juan Guaidó, a számos állam által a dél-amerikai ország ideiglenes államfőjének tekintett ellenzéki vezető az El País baloldali spanyol napilapnak csütörtökön.

Az újság internetes oldalán megjelent telefonos interjúban az ellenzéki többségű törvényhozás elnöki tisztségét betöltő politikus elismerte: ma még fennáll az erőszak kockázata, az elmúlt egy hét alatt több tucat fiatalt gyilkoltak meg.

Azonban az erőszakról azok beszélnek, akik táplálják, "Maduro és rezsimje" a rendőrség különleges egységein és a paramilitáris csoportokon keresztül - fejtette ki.

Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×