eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: pixabay.com

1600 fős szakápolóhiány van Budapesten

A KSH rengeteg adatot közölt a magyarországi egészségügy emberierőforrás-helyzetéről.

Az egészségügyi szakdolgozók 3511 álláshelye volt üresen 2017-ben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egészségügyi évkönyvének adatai szerint, a legtöbb ápoló a kórházakból hiányzott. A betöltött teljes munkaidős és időszakos szakdolgozói állások száma több mint 95 ezer volt - írja a Világgazdaság.

A mintegy 40 ezer orvosi pozícióból 1600 betöltetlen, az üres helyek száma valamelyest csökkent az előző évi adathoz képest. Az optimális működéshez - mint a lap a KSH-ra hivatkozva megjegyzi - 42 200 orvosra volna szükség.

Csak a fekvőbeteg-ellátó intézményekben több 2600 szakápolói állásra vártak jelentkezőt, a legtöbben a budapesti kórházakból hiányoztak, 1600 állás állt üresen.

Szakmacsoportok szerint a belgyógyászatok, a csecsemő- és gyermekgyógyászat, valamint az újszülöttellátás területéről hiányzik a legtöbb orvos. A belgyógyászatban 1661 betöltött orvosi álláshely volt és 145 állt üresen. A belosztályokon több mint 5500 betöltött ápolói állás van, és több mint 330 helyre nem találtak szakembert. A gyerekgyógyászatokon 1068 státuszban dolgozott orvos és 104 álláshely volt üresen a KSH adatai szerint. Az aneszteziológiai és az intenzív ellátásban pedig a több mint 3100 betöltött állás mellett 260-ban nem volt szakszemélyzet. A kórházak különböző osztályain, többek között

a sebészeteken, a belgyógyászatokon, az aneszteziológiai és intenzív betegellátásban összesen 15 100 orvos dolgozott, és 990 állásra vártak jelentkezőket.
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×