eur:
392.51
usd:
362.46
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Borús hírek a szuperbaktériumok háza tájáról - a hetilapok szemléje

40 éve volt a "furcsa háború" - írja a Figyelő. A HVG az antibiotikumok mennyiségi növekedésének veszélyeiről értekezik. Cikkek a hetilapokból.

A Figyelő "A furcsa háború és következményei" című összeállításában arról ír, hogy idestova negyven éve indult meg Vietnam északi hegyvidékes, dzsungeles-bozótos határát átlépve Hanoi irányába a több százezres kínai haderő. Elkezdődött az egy hónapig tartó harmadik indokínai háború. Ez a "furcsa háború" nyugati történészek szerint csaknem

tízezer vietnami és háromszor annyi kínai életét követelte. A kivonuló kínai erők lakóházakat, középületeket, gyárakat, erőműveket, hidakat, utakat romboltak le és aknáztak alá.

A két ország közötti, máig nem tisztázott fegyveres konfliktust követően Vietnam hatékonyan és rugalmasabban másolja a kínai modellt - fogalmaz a Figyelő szerzője.

A HVG "Szertelenül" címmel azt írja, hogy nemcsak az antibiotikumok meggondolatlan fogyasztása, hanem felelőtlen gyártásuk is oda vezet, hogy

egyre nő a legyőzhetetlen szuperbaktériumok megjelenésének veszélye.

Az antibiotikusom használata az állattenyésztésben is csúcsokat döntöget. A szakértők azért is aggódnak, mert a szuperbaktériumok elleni harcban egyre kevésbé lehet számítani a gyógyszergyártókra. Az utóbbi évtizedekben ugyanis a korábbi lendület után visszaesett az új antibiotikumok kifejlesztése. A cégek nem érdekeltek benne, hiszen a kutatás nagyon drága, a készítményeket viszont olcsón kell árulni - olvasható a HVG-ben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×