eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Megvan a fedezet azokra a kifizetésekre, amelyek a gazdasági növekedést ösztönzik, közölte a pénzügyminiszter - a nap hírei

Örök nyugalomra helyezték Kósa Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendezőt. Csak nyáron indulhat meg a forgalom az 1-es villamos új, XI. kerületi szakaszán a Fehérvári út és az Etele tér között.

Megvan a kellő fedezet azokra a kifizetésekre, amelyeket a gazdasági növekedést ösztönző intézkedések részeként februárban fognak bejelenteni – közölte a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Portfólió kérdésére elmondta, hogy az idei költségvetésben 360 milliárd forintos tartalékot terveztek be, tavaly pedig a kormány 70 milliárd forintnyi kifizetést hozott előre, amit érdemben csak 2019-ben kellett volna teljesíteni. A miniszter azt azonban nem árulta el, hogy milyen intézkedéseket terveznek, hogy 4 százalék fölé vigyék a gazdasági növekedést. A Pénzügyminisztérium becslése szerint a gazdaság 4,6 százalékos növekedéssel zárta a tavalyi évet, a deficit pedig 2 százalék körül lehetett, ami jobb a tervezettnél.

Félredátumozás miatt nem érkeztek meg péntek reggelre a nyugdíjak a számlákra - értesült a Portfolio. A péntek esti tájékoztatás szerint a Magyar Államkincstár (MÁK) által indított valamennyi nyugdíj tranzakciót a GIRO Zrt. rendszereiben pénteken elszámolták, és elküldték a bankoknak - közölte a nyugdíjak elszámolását is végző bankközi klíring rendszer üzemeltetője. A GIRO Zrt. által üzemeltetett, a nyugdíjak elszámolását is végző bankközi klíring rendszer egész nap hibamentesen működött - áll a közleményben.

Csak nyáron indulhat meg a forgalom az 1-es villamos új, XI. kerületi szakaszán a Fehérvári út és az Etele tér között. A Budapesti Közlekedési Központ közölte: a beruházás eredetileg tervezett befejezési határidejét módosítani kellett, mert a kivitelezés során előre nem látható közműmunkák elvégzésére volt szükség, emellett jogszabályváltozás miatt a végállomási helyiségek kialakítása az eredeti tervek szerint már nem volt lehetséges. A létesítmény megépítéséhez szükséges engedélyeztetés jelenleg is folyamatban van.

Az LMP azt követeli az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy tárgyalja újra az érintett szervezetekkel, kiknek járjon a megemelt összegű otthonápolási díj. Ungár Péter, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az ellenzék és a civilek sikerének is nevezte az összeg megemelését. Ugyanakkor az Emmi új feltételrendszert vezet be az érintettek számára, amely Ungár Péter szerint nem alkalmas a járandóságban részesülők körének meghatározására.

Szigorítana a jelenlegi szmog-rendeleten a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje. Karácsony Gergely a zuglói Bosnyák téren tartott tájékoztatóján felhívta a figyelmet, Budapest az egyik legrosszabb levegőjű nagyváros egész Európában, egyes légszennyezettségi mutatók rendszeresen az egészségügyi határérték felett vannak. Felidézte: a légszennyezettség országos probléma is, az Európai Bizottság pedig kötelezettségszegési eljárást folytat Magyarországgal szemben.

Feltételesen szabadlábra kerül jövő szombaton az a szír férfi, akit a 2015-ös röszkei tömegzavargás résztvevőjeként terrorcselekmény miatt elítélt el a bíróság. A férfit kitoloncolják az országból. A Nyíregyházi Törvényszék tájékoztatása szerint a határozatot minden érintett tudomásul vette. A férfit 2015. szeptember 19-én fogták el, januári feltételes szabadlábra helyezéséig a kiszabott ötéves büntetése kétharmadát tölti le.

Örök nyugalomra helyezték Kósa Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendezőt a Farkasréti temetőben. Búcsúztatásán Áder János köztársasági elnök mondott beszédet. Kósa Ferenc filmrendező, volt országgyűlési képviselő, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja 2018. december 12-én, életének 82. évében hunyt el.

Csíksomlyót is felkeresi Ferenc pápa május végi romániai látogatásán, és június 1-én szabadtéri szentmisét tart a hegynyeregben. A román elnöki hivatal közölte, hogy a katolikus egyházfőt május 31. és június 2. között várják Romániába és Bukarest mellett Jászvásárra, a romániai görög-katolikusok szellemi központjának számító Balázsfalvára, valamint Csíksomlyóra is elmegy.

Jelentősebb és radikálisabb tömegekre számítanak a francia hatóságok a csaknem két hónapja tüntető sárgamellényesek kilencedik, szombati megmozdulásain, mint egy héttel ezelőtt. A kormányellenes tiltakozások központja azonban ezúttal várhatóan nem Párizsban, hanem az ország középső részén található Bourges-ban lesz. December 15-én mintegy 66 ezren tüntettek országszerte.

Megszavazta a macedón parlament az ország nevének megváltoztatásáról szóló alkotmánymódosítást, ezzel lezárult a Görögországgal 27 évig tartó névvita. Az országot a jövőben Észak-Macedóniának fogják hívni. A két ország közötti megállapodás értelmében ezzel elhárulnak az akadályok Szkopje euroatlanti integrációja elől. A legnagyobb ellenzéki párt bojkottálta az ülést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Már a 2020-as amerikai elnökválasztás is megmutatta, hogy viszonylag nagy országos szavazatkülönbség esetén is tud nagyon szoros eredmény kialakulni az elektori rendszerben döntő egyes csatatérállamokban. Ha most az 51 amerikai állam egyedi elnökválasztási esélyeit megvizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy olyan extrémen szoros versenyfutás is jöhet, ahol Pennsylvania állam egymaga dönti el a végeredményt. Egy kiélezett helyzetben pedig nagy kérdés lehet, hogy lesz-e kvázi azonnali végeredmény, vagy hetekig-hónapokig tartó bizonytalanság veszi kezdetét. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:00
×
×
×
×