eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
A budapesti kormányellenes tüntetés résztvevői gyülekeznek a Hősök terén 2019. január 5-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Újabb kormányellenes tüntetés kezdődött Budapesten

Az ellenzéki pártok és szakszervezetek együtt követelik a túlóratörvény visszavonását. Országos demonstrációt hirdetett január 19-re a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Cikkünk frissül.

A Hősök terén gyülekezett a tömeg, onnan indultak az Andrássy úton keresztül a Kossuth térre.

A Facebookon az "Országos tüntetés a rabszolgatörvények ellen" címmel meghirdetet demonstrációhoz ellenzéki pártok, szakszervezetek és civil szervezetek csatlakoztak. A menet elején a Magyar Szakszervezeti Szövetség molinóját vitték, amellyel a munka törvénykönyvének módosítása ellen tiltakoznak.

A többi között "nem leszünk rabszolgák" és "fideszmafia" rigmusokat skandáló tüntetők a Hősök tere közepét töltötték meg az indulás előtt. A menetben a munkavállalói érdekképviseletek mellett az MSZP, a Jobbik, az LMP és a DK pártzászlói, valamint roma és árpádsávos lobogók láthatók.

A szakszervezetek négypontos követelése:

  1. Módosítsák a Munka törvénykönyvét, hogy az a mostaninál sokkal jobban vegye figyelembe a munkavállalók érdekeit, a rabszolgatörvényként elhíresült túlóra-szabályozást pedig vonja vissza a kormány!
  2. Béremelést, többek között a minimálbér két számjegyű emelését, a cafetéria visszaállítását, a közszféra béreinek rendezését!
  3. Követelik a sztrájkjog újraszabályozását, érdemi párbeszédet, előzetes egyeztetést várnak el a dolgozókat érintő törvények módosításánál!
  4. Rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer kidolgozását, a korengedményes nyugdíjak korszerűbb formában történő visszahozásától a megváltozott munkaképességű dolgozók tisztességes támogatásáig!

December végén több konföderáció és összesen 16 szakszervezet közreműködésével sztrájkelőkészítő és demonstrációszervező bizottság alakult. Miután Áder János aláírta a túlóratörvényt, Székely Tamás azt mondta, hogy a sztrájk szervezése pedig még intenzívebbé válik.

A Kossuth téren a meghirdetett program szerint több mint 15-en szólalnak majd fel: az összes parlamenti ellenzéki párt, több szakszervezet, valamint egyesületek egy-egy képviselője.

A kormány szerint a tüntetéseket Soros György pénzéből szervezik. Hollik István kormányszóvivő a kormány Facebook-oldalára feltöltött videóban arról beszélt, hogy Magyarországból is bevándorlóországot akarnak csinálni, ezért támadják egész Európában a bevándorlásellenes kormányokat.

Ultimátumot intéztek a szakszervezetek a kormányhoz

László Zoltán a Vasas szakszervezetektől beszédében olyan követeléseket sorolt, mint a túlóratövény eltörlését, tisztességes béreket, hogy ne kelljen elhagyni a hazát, a sztrájktörvény módosítását,
és nyugdíjat, amiből meg lehet élni.

Országos demonstrációt hirdetett január 19-re a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Kordás László közölte, hogy kedden átadják Orbán Viktornak a követeléseik listáját és 5 napot adnak, hogy a kormány tárgyalóbizottságot állítson föl. Ha ez nem teljesül, országos figyelmeztető sztrájk kezdődik, utakat és hidakat zárnak le a tiltakozók.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×