eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban Nagy Katalin műsorvezetőnek a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Orbán Viktor: a túlóratörvény csak ürügy

A Munka törvénykönyvének módosításáról és az ellenzéki megmozdulásokról is beszélt a kormányfő a Kossuth rádióban péntek reggel.

A túlóratörvény a munkavállalóknak jó, nem a munkaadóknak - szögezte le Orbán Viktor. "Aki többet akar dolgozni, az hadd dolgozzon és hadd keressen többet. Ehhez az kell, hogy ne lehessen őket túlmunkára kényszeríteni, ezt a törvény tiltja is. Az is szükséges még, hogy a plusz munkáért megkapják a fizetésüket.

A hónap végén ki fogják fizetni őket, ahogy eddig is, megkapják a rendes bérüket és a túlórabérüket is. Aki mást állít, az hazudik, az politizál ahelyett, hogy a tényekről beszélne"

- mondta a miniszterelnök. "Szerintem ez jó törvény" - szögezte le Orbán Viktor.

A napokban lezajlott tüntetésekkel kapcsolatban "egyértelmű, határozott, de türelmes rendőri fellépést kértem a belügyminisztertől, és ez meg is valósult" - mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy nem következett be olyan helyzet, mint 2006-ban, amikor lovasokat vezényeltek a tüntetők ellen, és gumilövedéket lőttek ki rájuk.

"Ma már jól látható, hogy a túlóratörvény csak egy ürügy volt, de nem lepett meg. Ez volt, amikor az IMF-et hazaküldtük, és amikor bevezettük a közmunkát.

Egy nagyobb jelentőségű döntés után mindig világvégét kiáltanak. Minden tapasztalati tény rendelkezésünkre áll"

- fejtette ki Orbán Viktor a tüntetésekkel kapcsolatban.

Szerinte fontos, hogy a tüntetők hallassák a hangjukat,

de a vandalizmus elítélendő. A kormányfő hozzátette, hogy nemzetközi hálózatok is mozognak a háttérben.

A túlóratörvény parlamenti elfogadásával kapcsolatos botrányról azt mondta: "Voltam ellenzékben. Az valóban nem jó érzés, de botránnyal nem lehet megakadályozni a törvényalkotást". A választópolgároknak azt üzente, hogy ne idegeskedjenek, mert ők szépen elvégzik a munkájukat.

Az EP-választásokról

Olyan európai parlamenti képviselőkre van szüksége az országnak, akik Magyarországot képviselik Brüsszelben, és nem Brüsszelt Magyarországon - jelentette ki még Orbán Viktor. A kormányfő a jövő évi EP-választásokról szólva úgy fogalmazott: az ellenzék felfogása szerint Magyarországon azt kellene csinálni, amit Brüsszel mond, ezért

aki szerinte ellenzéki képviselőt küld majd az EP-be, olyan embereket küld oda, akik nem Magyarországot képviselik ott.

A kormányfő hangot adott reményének, hogy több ország polgárai is nagyobb számban küldenek majd nemzetileg elkötelezett képviselőket a brüsszeli törvényhozásba, akik "meg tudják fordítani a jelenlegi széljárást". A migráció kérdését nevezte a legfontosabbnak, de szólt arról is, hogy a Brüsszel által követett gazdaságpolitika sem előnyös Magyarországnak.

A magyar gazdaságról

A magyar gazdaság "minden emberi számítás szerint" 2019-ben is jól teljesít majd, és a kormány elszánt arra, hogy ha döntést kell hozni a világgazdasági folyamatok kedvezőtlen fordulatai miatt, azt gyorsan meghozza. "Képesek vagyunk arra, hogy a hullámverést is jól vegyük" - fogalmazott. A magyarok az elmúlt években kézzelfogható bizonyítékát kapták annak, hogy képesek munkából eltartani a családjukat,

"képesek vagyunk saját erőből is jó életet teremteni magunknak".

Ezen az úton megyünk tovább - jelentette ki.

Orbán Viktor szólt arról is: a munkásoknak és a munkaadóknak kell megegyezniük arról, mekkora legyen a minimálbér összege, a kormánynak nem ügydöntőként, hanem közvetítőként kell fellépnie. Hiába van a kormánynak ehhez joga, a kabinet nem akarja az érintett felek helyett eldönteni a kérdést - mondta. A kormányfő ezért arra kérte a pénzügyminisztert: törekedjen arra, hogy eredményt hozzanak a két oldal tárgyalásai.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×