eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Barassó Bianka (b) és Ilyés Emma Vertigóval, a négyéves amerikai minilóval ismerkedik a speciális lovasterápia bemutatóján a Bethesda Gyermekkórház rehabilitációs osztályán 2018. december 13-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Rendkívüli látogató érkezett a Bethesda Gyermekkórházba

Magyarországon először végeznek lovas élményterápiát súlyos beteg gyermekeknél.

Két hónapja engedélyezte az intézmény, hogy egy amerikai miniló segítségével megkezdődjön a speciális lovasterápia, amely bámulatos hatással van a rehabilitációs és neurológiai osztályon fekvő gyermekekre: megnyugszanak, vagy éppen mozgásba lendülnek a ló közelében, ami a gyógyulásukban épp szükséges - áll a kórház közleményében.

Gondos előkészítés után a lóterápiát Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hagyta jóvá, aki vallja:

„A betegre figyelő gyógyító munka tabukat döntöget.

Néhány évtizede még az számított szentségtörésnek, ha a hozzátartozók bementek egy betegosztályra, aztán, ha ott akartak aludni. Ma is sokfelé elképzelhetetlen, hogy a kórházi személyzet a gyermek otthonában dolgozik: egy-egy gyermek szociális reintegrációját végzi, vagy éppen otthoni tartós lélegeztetést állít be. Most újabb furcsa lépés: a jól idomított kutyák hellyel-közzel még megjelenhettek a betegek mellett, és íme, most egy ló van a gyermekosztályon - mondta az orvos-igazgató.

Velkey György szerint, ha a tabuk döntögetése nem öncélú, hanem jól megfontolt és megtervezett úton halad, és a biztonsági szempontokat is komolyan veszi, többre juthatnak vele.

Mint mondta, a miniló gyermekrehabilitációs osztályon való használatának tervezésekor ezt az utat végigjárták, és most a bevezetéskor remélik, hogy a gyerekeknek újabb felmérhetetlen segítséget adunk az élni akaráshoz, ami - jól tudjuk, akik súlyos betegekkel foglalkozunk - a gyógyulás nagyon fontos feltétele.”

„Ezek eredményei hormonális szinten igazolták az állatok stressz csökkentő, kötődést elősegítő, szív- és érrendszeri működést javító hatását. Kórházunk kis bent fekvői számára a terápiás lovak jelenléte ezen felül rendkívüli motivációt is jelent a napi rehabilitációs munkához, jobb közérzetet és kedélyállapotot biztosít számukra, valamint fejleszti a szociális és kommunikációs készségeiket is” - mondta Kincses-Szabó Magdolna, gyermekpszichiáter szakorvosjelölt, aki a Bethesda Gyermekkórházban kutatja az állatterápiák hatását.

Vertigo 4 éves amerikai miniló, egyenesen Texasból repült Magyarországra 3 hónaposan, anyukájával. Ács Franciska, lovasterapeuta, a miniló gazdája elmondta, hogy

„az amerikai miniló jellemében és küllemében sokkal inkább hasonlít a nagy lóhoz, mint a pónihoz. Arányosak, kecsesek, rendkívül barátságosak, megbízhatóak, kiszámíthatóak.

Azokat az egyedeket, melyeket kimondottan terápiás célokra szeretnék használni, már nagyon korán emberközeli környezetben nevelik. Beengedik az otthonukba, a szobába, megtanulnak lépcsőzni, liftezni, szűk folyosón közlekedni, így a furcsa zaj, a hirtelen mozdulat, az érintés számukra teljesen természetes, nem billenti ki az állatot a nyugalmából.” A terápiában nagyon fontos elem, hogy

ezek a lovak nagyon érzékenyek és minden betegre pillanatok alatt ráhangolódnak.

„Néhol csak mozdulatlanságba burkolózva átadják magukat a gyermek érintésének, máshol finom orrböködéssel érintésre, mozdulatokra ösztönzik a gyermeket. A terápiát a ló végzi, a jelenlétével, gyermekkel való páratlan összehangolódással.” – mondta a lovasterapeuta.

Hegyi Márta gyermekneurológus minden alkalommal ott van a terápiákon, ő orvosi szempontból támasztja alá a ló pozitív hatásait.

Mint fogalmaz, "a mozgássérült gyermekeknél nagyon fontos, hogy a gyermek saját motivációját helyettesíti a miniló, pl. lebénult kezével simogassa, vagy szagoltassa a tenyerét. A kómában fekvő gyerekeknél más hatást fejt ki a ló. Ők az újszülött szintjén vannak, így csak az egyszerű érzékeléseket tudják felfogni: anyja melege, anyatej illata, bőr érintése, ringatás élménye.

A terápiás ló nyugodt szuszogása, illata, meleg orrocskája, szőrének érintése elemi élményt jelent.

A kevésbé súlyos beteg gyermekek a gyógyulni akaráshoz új lelkierő, pozitív energiát kapnak a ló közelében.”

A ló állategészségügyi és higiéniai szempontból kifogástalan állapotban, speciális pottyantós zsákkal jelenik meg az adott kórházi osztályon.

Minden élményterápia új lehetőséget ad a gyógyuló gyermekeknek, azonban ezek finanszírozása nem tartozik bele az alapellátásba. A lovasterapeuta egyelőre önkéntesként jár rendszeresen a kis betegekhez, azonban a kórház szívesen vesz bármilyen támogatást, hogy olyan fejlesztő élményt biztosíthasson, ami túl van a klasszikus értelemben vett gyógyító munkán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×