eur:
394.57
usd:
365.81
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Tarlós István főpolgármester üdvözli egymást, mellettük Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes a főváros napján, Budapest egyesítésének 145. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen az Újvárosháza dísztermében 2018. november 17-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Tarlós István: Budapestnek forrásra van szüksége a jobb eredményekhez

A főváros csatlakozhat a MÁV és a Volán hálózatához, a projekt folytatódik - mondta Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában az elektronikus jegyrendszerről. A főpolgármester arról is beszélt, hogy Budapest vezetése akkor tud megfelelni a kormány elvárásainak, ha több támogatást kap.

Tarlós István a BKK átalakításának tervét azzal indokolta, hogy a társaság „nem abban a formában működik, amilyen formában mi elképzeltük: túlzott jogosítványokat kapott és óriásira duzzadt”.

Vagy egy nagyságrendileg kisebb megrendelő és kontrollszervezetet hoznak létre, vagy az Üzemeltetési Főosztályon belül alakítanak ki egy osztályt 50-60 fővel,

ez végezné a BKK eddigi feladatait.

A főpolgármester az elektronikus jegyrendszerről az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy a főváros csatlakozhat a MÁV és a Volán hálózatához, a projekt folytatódik. Így a BKV is része lehet a Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Platformnak. Mint mondta, a projektnek hét fázisa van, amelyből négy teljesült. Tarlós István kiemelte: a szerződés felmondásával nem keletkezett pénzügyi veszteség,

„csak olyan számlákat fizettek ki, amelyek mögött teljesítések vannak, az eszközök, szoftverek túlnyomó többsége elkészült”.

Tarlós István kiemelte, hogy a kormány és az önkormányzat által kötött szerződés biztosíthatja, hogy a főváros a jövőben megkapja a szemétszállítás miatt Budapestnek járó pénzeket a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től. A cég állandó késedelemben volt a díjak visszautalásában, volt olyan időszak, amikor 15 milliárdos adóssága volt az FKF-fel szemben – tette hozzá a főváros vezetője. Mint mondta, a megállapodásban a kormány vállalta, hogy ezentúl havonta megkapja a pénzét a szervezet. A főpolgármester hozzátette: a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. a jövőben zavartalanul el tudja látni a feladatait.

Ha a kormány jobb eredményeket vár el a fővárostól, akkor Budapesten több forrásra van szüksége – mondta Tarlós István.

„Nem akarok vendég lenni a saját esküvőmön, tehát ha egyszer Budapest engem választott meg főpolgármesternek, akkor ebben a városban én produkálni akarok és én akarom vezetni”

– fogalmazott a főpolgármester. Szerinte, ha a fővárosban a politikai közösség egésze komoly eredményt akar elérni, többet kell kapnia, erről pedig az államnak kell gondoskodnia.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy milyen jelöltjei vannak a következő ciklusban a főpolgármester-helyettesi posztokra. A jelenleg városfejlesztésért és -üzemeltetésért felelős Szeneczey Balázs a választások után csupán utóbbit felügyelné, Szalay-Bobroviczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes és a pénzügyekért felelős Bagdy Gábor pedig a helyén maradna Tarlós István újraválasztása esetén. A fejlesztési helyettes személyére is van konkrét elképzelése a főpolgármesternek.

Tarlós István hangsúlyozta, hogy csak bizonyos feltételek mellett vállalta a miniszterelnök újabb felkérését a főpolgármesteri posztra. Mint mondta: megfogalmazott egy tucat kikötést, és biztos volt benne, hogy azok felét sem fogadja el a miniszterelnök.

„A legjobban én voltam meglepve, amikor ezeket a kikötéseket elfogadták”

– mondta Tarlós István. A városvezető hozzátette: azért is vállalta a jelöltséget, mert nem hagyná a fővárost az ellenzékre.

Tarlós István arról is beszélt az Arénában, hogy várhatóan a fővárosnál maradhat a budapesti színházaknak juttatható tao-pénzek szétosztása. Elmondta azt is, hogy a kérdésről folyamatosan egyeztet L. Simon Lászlóval, és megegyezés közeli állapot alakult ki. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az egyezség csak a fővárosi fenntartású színházakra vonatkozhat, a magánszínházakra nem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×