eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay.com

Egy éven át rangos kutatók vizsgálják a fővárosi víz változásait

A Magyar Tudományos Akadémia vezetésével átfogó kutatási program indul Budapest és környéke ivóvízellátásáról.

Egy konzorcium vezetőjeként a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja Budapest és környéke ivóvízellátásának feltérképezésére vállalkozik. Mint Engloner Attilától, az MTA Víztudományi Koordinációs Csoportjának vezetőjétől az InfoRádió megtudta, a kutatás a Duna ökoszisztémájának változását fogja vizsgálni, illetve hidrológiai, hidraulikai kutatásokat is elvégeznek, valamint a talajvíz állapotát is felmérik.

Természetesen felszínre kerülhet, hogy vízhasználatba a hálózaton keresztül milyen minőségű víz kerül, a kutatásban a hálózatba kerülő víz minőségi változását is szeretnénk átfogóan megvizsgálni..

A mintavétel egy éven át tart, kéthetes gyakorisággal, hidrológiai eseményeknél (árvíz, kisvíz) pedig sűrítik ezeket a vizsgálatokat.

A kutatás tárgya lesz tehát az is, hogy a hőmérséklet, illetve a vízállás milyen hatással van a minőségre.

Az MTA partnerei a Műegyetem, a Miskolci Egyetem, a Fővárosi Vízművek és a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A munkában részt vesz még az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársai.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×