eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

Tömegtüntetés Berlinben

A szervezők becslése szerint 240 ezer ember vonult utcára a német fővárosban. hogy egy nyitott és szabad társadalom mellett demonstráljon, a rasszizmussal és az idegengyűlölettel szemben.

A résztvevők az Alexanderplatz tértől a Berlin szívében található Tiergarten parkhoz vonultak egy hat kilométeres útvonal mentén. Sokan tartottak transzparenseket és léggömböket kezükben, egyes autósok pedig olyan feliratú transzparenseket helyeztek gépjárművükre, amelyekkel a jobboldali retorikával, a gyűlöletbeszéddel és a hátrányos megkülönböztetéssel szembeni ellenérzésüket fejezték ki vagy amiatt tiltakoztak, hogy számos migráns életét vesztette a Földközi-tengeren.

A "Megoszthatatlan" szlogennel meghirdetett felvonulást egy aktivistaszövetség szervezte a Zöldek politikai párt képviselőivel együtt, a Baloldal (Die Linke) párt tagjainak segítségével. Heiko Maas német külügyminiszter "erős jelzésnek" nevezte a megmozdulást.

"Nem hagyjuk, hogy megosszanak minket, különösen nem a jobboldali populisták"

- mondta a szociáldemokrata politikus.

Maas úgy vélekedett, hogy a németek többsége a tolerancia és a világra való nyitottság mellett van, hozzátéve: az új nacionalizmus semmilyen problémát nem old meg.

"A sokszínűség az örökséget, bőrszínt, vallást és életmódot illetően gazdagít, és nem fenyeget minket".

- mondta a politikus. A bevándorlókkal szembeni ellenérzés és az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű szélsőjobboldali párt támogatottsága Németországban megnőtt azóta, hogy Angela Merkel német kancellár 2015-ben bevándorlók százezreinek befogadásáról döntött.

Berlinen kívül ezrek vonultak Frankfurt és Hessen tartomány további 11 városának utcáira, hogy felemeljék hangjukat az AfD és a jobboldali politika erősödése ellen.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Vasárnap tartják az osztrák parlamenti választásokat, amelyen története során először a dobogó első helyén végezhet a sokak által szélsőjobboldalinak nevezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A közvélemény-kutatásokban szorosan mögötte áll a jelenleg is a kormány fő erejét adó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP), amely koalícióra lépni ugyan hajlandó lenne a tőle jobbra álló párttal, de csak akkor, ha nem annak első embere, Herbert Kickl lesz a kancellár. Könnyen lehet azonban, hogy az FPÖ-ellenes protestszavazatok az ÖVP-t repítik az első helyre: ebben az esetben legnagyobb valószínűséggel a két párt koalícióban kormányozhat majd, néppárti vezetéssel. Jelen pillanatban e két párt koalíciója tűnik a legvalószínűbbnek, ami az jelenti, hogy az Oroszországgal jó viszonyt ápoló FPÖ kormányra kerülése révén oroszbarátabb irányba tolódik el Ausztria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 05:30
×
×
×
×