eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay.com

Menhely Alapítvány: nincs mindenkire felkészülve a hajléktalanellátó-rendszer

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint a hajléktalanok közterület-használatát korlátozó jogszabályi változás az egész társadalom érdekét szolgálja.

Hétfőtől szabálysértésnek számít az életvitelszerű közterületi tartózkodás, így várhatóan azon hajléktalanok ellen, akik a hatósági felszólítás hatására sem veszik igénybe a menhelyek valamelyikét, eljárást fognak indítani. Mindez az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerint az egész társadalom érdekét szolgálja, hiszen

célja, hogy ne legyen utcán éjszakázó hajléktalan és az állampolgárok zavartalanul használhassák a közterületet.

A politikus sajtótájékoztatón elmondta: számítanak a hajléktalanokkal foglalkozó szervezetek együttműködésére annak érdekében, hogy az új feladatként felmerülő igényeknek emberségesen és eredményesen tudjon megfelelni az ellátórendszer.

Győri Péter, a Menhely Alapítvány kuratóriumának elnöke azonban nemrég az InfoRádiónak nyilatkozva rámutatott, hogy idén nagyobb nyugtalanság övezi a téli krízisidőszakra való felkészülést, mint korábban.

„Az alkohol- és drogfüggők, a különböző pszichiátriai betegségekkel és fogyatékkal élők befogadására nem igazán van felkészülve az ellátórendszer”

– hívta fel a figyelmet a szakértő, hozzátéve, ezeknek az embereknek az ellátása szakemberek hiányában szinte lehetetlen. „Nem tudjuk, hogy ezeket a speciális ellátóhelyeket hogy hozzuk létre vagy hogy működtessük” – tette hozzá.

Amint nemrég Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára ismertette, a kormány várakozásai szerint az országosan 9800 szálláshelyre minden rászorulót be tudnak fogadni, Győri Péter azonban úgy látta, hogy ez a szabálysértési módosítás hatálybalépésével már kevés lehet.

A kormány nemrég 300 millió forintos többletet rendelt a hajléktalanellátásra fordítható kerethez, és várhatóan szintén hétfőtől négy órával meghosszabbítják a hajléktalan emberek számára fenntartott nappali melegedők nyitvatartását, hogy illeszkedjen az éjszakai menedékhelyek nyitvatartásához és a nap 24 órájában el tudják látni a rászorulókat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×