eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar homlokzata a VIII. kerület Vas utca 17-ben. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Olvasóközpontot nyit a Semmelweis Egyetem

Október a látás hónapja, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója ez alkalomból az InfoRádióban a cukorbetegség szövődményeként kialakuló látásromlásra hívta fel a figyelmet, amely hosszútávon vaksághoz vezethet.

700-800 ezer körölre tehető a cukorbetegek száma Magyarországon, közülük 5-10 százalékot veszélyeztet a látáskárosodás vagy a teljes vakság – mondta Nagy Zoltán Zsolt. A társszakmák összefogásával, egy diabétesz program keretében szeretnék elérni, hogy ez a szám csökkenjen – tette hozzá a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója.

Inzulin hiányában a vércukrot nem tudja felhasználni a szervezet, éppen ezért új ereket képez az oxigénigényes területeken, így a retinánál is. Ezeknek az ereknek azonban nem olyan szerkezetű a faluk, mint az egészségeseké, sokkal könnyebben megrepednek, az így keletkezett vérzés pedig blokkolja a látást. Az erek mentén ráadásul új kötőszövet is alakul, mely zsugorodásra hajlamos, így ha nem kezelik lézerrel vagy műtéttel, magával rántja a retinát – tájékoztatott az igazgató.

A Semmeilweis Egyetem Szemészeti Klinikája egy úgynevezett olvasóközpontot alakít ki. Amikor a beteg elmegy optikába, ahol felvételt készítenek a szemfenékről, a képet interneten eljuttatják a centerbe, ahol egy szemorvos megnézi. Így el lehet dönteni, kinél szükséges szakorvosi beavatkozás.

Nagy Zoltán Zsolt hangsúlyozta: Magyarországon a cukorbetegek körülbelül 60 százaléka jár szűrésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×