eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Új felfedezés az agykutatásban - ismeretlen területeket tártak fel

Amerikai kutatók korábban ismeretlen csatornákat fedeztek fel az agy és a koponya között. A járatokon azon immunsejtek közlekednek, melyek az agy szöveti károsodásaira adnak reakciót. 

Idegtudósok egy csoportja felfedezte, hogy egy bizonyos fehérvérsejt-típus korábban ismeretlen csatornákon át közlekedik a koponyában található csontvelőüregek és az agyhártya külső rétege között – számolt be az IFL Science.

A kutatás arra mutat rá, hogy

a koponyacsont saját csontvelő állományában is vannak olyan immunsejtek, amelyek helyben képződnek

– mondta Dénes Ádám, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet neuroimmunológiai kutatócsoportjának vezetője.

"Ezek kisebb mennyiségben vannak jelen, mint egy nagy csöves csontban, ahol a csontvelő mennyisége sokkal nagyobb, és ha van egy agyi sérülés - a kutatásban egy stroke-modellt és egy agyhártyagyulladás-modellt használtak -, akkor a sejtek nagy része a koponyacsont csontvelőállományából jön speciális csatornákon keresztül, amelyek ezt a koponyacsont-csontvelői állományt összekötik az agyhártyákkal. A kutatók ennek mutatták meg a funkcionális szerepét, illetve azokat az anatómiai struktúrákat, amelyek eddig nem voltak ismertek, és összekötik ezt a koponyacsonti-csontvelőt az agyhártyák terével" - magyarázta a szakértő.

A felfedezés jelentősége az lehet, hogy megmutatja azt az anatómiai és funkcionális struktúrát, amelyen keresztül a keringésben lévő immunsejtek, illetve azok, amelyek aztán a koponyacsont csontvelőállományába kerülnek, kommunikálhatnak az agyi gyulladásos sejtekkel, illetve az ott lévő immunkompetens sejtekkel - mutatott rá a kutató.

"Gyulladás, fertőzés, agyi sérülés, neurotikus degeneratív állapotok esetén a koponyacsontban levő sejtpopulációk direktben kommunikálhatnak az agyi állományban lévő sejtekkel, illetve maguk

a sejtek bevándorolhatnak és ott gyulladásos folyamatokban részt vehetnek, és akár sérülést is okozhatnak"

- tette hozzá Dénes Ádám.

Bár a szakértőknek még sok vizsgálatot kell elvégezniük, hogy megértsék a most felfedezett csatornákat, az egészen biztos, hogy a járatok nagyon fontos szerepet játszanak az agy egészségének megőrzésében. A kutatók következő célja az, hogy felderítsék, milyen feladat hárul a csatornákra az agyvérzés, a magas vérnyomás és a demencia kezelésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×