eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Az 1. d osztály tanulói jelentkeznek a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény első óráján, 2012. szeptember 3-án. Hajdúsámsonban továbbra is az önkormányzat működteti a korábban a Hit Gyülekezetének átadni tervezett egyetlen helyi általános iskolát, amely januárban átkerül állami kezelésbe.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Itt az iskolakezdés - a gyermekpszichológus tanácsai

Az óvoda utáni iskolakezdés nagy élmény a gyerekeknek, ugyanakkor számos kihívást is magában rejt - vélekedik Vida Ágnes gyermekpszichológus. A kezdeti várakozással teli időszakot követően gyakran fordul elő, hogy a kisiskolások fáradtságra, rosszullétre panaszkodnak, ebben segíthet, ha a gyerekek minél több időt töltenek mozgással a szabad levegőn.

Az óvodai lét egyik legfontosabb eleme a mozgás, hiszen ebben a korban a gyerekek mindent a mozgáson keresztül tanulnak meg, a stresszt is azon keresztül vezetik le.

Az iskolába bekerülve viszont lomhább életmódot kell élniük, meg kell tanulniuk ülni az iskolapadban, koncentrálniuk kell, nagyobbak a kihívások, elvárások is vannak velük szemben.

A legnagyobb baj pedig, hogy nincs lehetőségük a korábban megszokott rengeteg mozgásra - mondta az InfoRádiónak Vida Ágnes gyermekpszichológus.

Szülői felelősség

A beilleszkedés első szakaszában a pedagógusok is különös figyelmet fordítanak arra, hogy játékos és rövidebb tanórákat tartsanak a gyerekeknek, amelybe több mozgást is belecsempésznek - tette hozzá a szakember. Viszont a rossz idő beálltával és az egyre több tananyaggal a játékosság háttérbe kezd szorulni, ilyenkor már

a szülő felelőssége, hogy megtalálja a lehetőséget az iskola utáni mozgásra, illetve a család közös mozgására.

Fizikai tünetek

Vida Ágnes szerint a gyerekek fáradékonyak lehetnek a folyamatos nyomástól, ami új még nekik, és előfordulhat, hogy fizikai tüneteket is produkálnak. A mozgás és a sport ebben a helyzetben is nagy segítség lehet.

"Fáj a hasa vagy a feje, bizonytalan lesz - ezek pszichoszomatikus tünetek, amelyekből lehetnek nagyobb betegségek is.

Vegyük észre, ha a gyerekünk fáradt, a hétvégét ne zsúfoljuk tele, adjunk neki lehetőséget a pihenésre. Nagyon fontos, hogy rossz időben is vigyük szabad levegőre, ne a tévé előtt töltsük az időt.

Vigyük ki a szabadba, sétáljunk, biciklizzünk, keressük a lehetőséget arra, hogy aktívabb és egészségesebb pihenési formákat találjunk" - vélekedett a gyermekpszichológus. A Magyar Diáksport Szövetség abban segít a családoknak, hogy minél több ilyen lehetőséget találjanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Ukrajna újjáépítésének és stabilizációjának sikere szorosan összefonódik a nemzetközi támogatás és a helyi reformok hatékonyságával. Az országnak stratégiai lépéseket kell tennie a gazdasági diverzifikáció, a humán tőke fejlesztése és az infrastrukturális modernizáció terén, hogy hosszú távú fenntartható fejlődést érjen el – vélik el a Centre for European Policy Studies kutatói, akiknek friss jelentése szerint a további nemzetközi, főként piaci befektetések legkomolyabb visszatartó ereje nem a háború, hanem a szükséges politikai reformok végrehajtása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×