eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Tejallergiásokat figyelmeztet a Nébih

Az 500 grammos belga Vegan Protein nevű termékben laktoproteint mértek, a termék jelölésén azonban nem szerepel, hogy tejfehérjét tartalmaz, így az arra érzékeny fogyasztóknál panaszt okozhat - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

A hivatal erről az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesült.

A Nébih azt javasolja, hogy a vaniliás macaron ízű, 2020. júliusi minőségmegőrzési idejű, a Medix Laboratoires (Belgium) által gyártott 500 grammos Vegan Proteint (RASFF referenciaszáma 2018.2351) a tejfehérjére érzékenyek ne fogyasszák el.

A tejallergia az ételallergia egy fajtája. Ilyenkor a szervezet a tejfehérje alkotóelemeit (béta-laktoglobulin, laktalbumin vagy kazein) idegen anyagként ismeri fel és immunválaszt alakít ki ellenük.

A tejallergia nem azonos a laktóz-intoleranciával. A két kórkép tünetei közötti különbség, hogy a tejallergiában szenvedő ember tünetei bármely kis mennyiségű tej bevitele után megjelennek, míg a laktázhiány esetén a maradék laktázkapacitás kis mennyiségű tejet képes lebontani, így a tünetek nem feltétlenül jelentkeznek - ismerteti a Nébih.

Címlapról ajánljuk
Nagy korszaka ez a tojásnak – sokat eszünk belőle

Nagy korszaka ez a tojásnak – sokat eszünk belőle

A kilencvenes években tapasztalt mélypont óta folyamatosan nő a tojásfogyasztás Magyarországon, ezt a termék vásárlását népszerűsítő kampányok is segítik – mondta az InfoRádióban a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetség alelnöke, Pákozd Gergely.

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 18:29
×
×
×
×