eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Deák Pál Ákos, a Semmelweis Egyetem (SE) intervenciós radiológusa a pajzsmirigy jóindulatú göbjeit (strúma) készül eltávolítani a hazánkban is elérhetővé vált rádiófrekvenciás beavatkozással egy budapesti egészségközpontban 2016. november 2-án. A nyitott műtét nélküli beavatkozás során vékony kezelőtűvel megszúrják az elváltozást, felmelegítik, és a keletkezett hő elpusztítja a kóros sejteket, ami sok pajzsmirigybetegnek nyújt a hagyományos műtétnél egyszerűbb, kíméletesebb és ambuláns megoldást. Ez a fajta műtéti eljárás csak jóindulatú göbök esetében végezhető el.
Nyitókép: MTI Fotó: Balaton József

Nagyon komoly szűrőprogramot indít ősszel a kormány

Két év alatt mintegy 2,4 millió férfit és nőt vizsgálnak meg. Magyarországon évente ötezren halnak bele a vastagbélrákba, pedig az időben felismert betegség gyógyítható.

Vastagbélszűrési program indul ősztől, az egészségügyi kormányzat várakozásai szerint a következő két évben mintegy 2,4 millió - 50 és 70 év közötti - férfi és nő vesz majd részt az uniós és hazai forrású programban - jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Kovács Attila országos tisztifőorvos.

Ismertetésük szerint a háziorvosok bevonásával induló önkéntes szűrőprogram két lépcsőből áll majd. Az első szűrésnél székletmintát kell küldeni a vizsgálatot végző laboratóriumba. Ezt követően már csak azokat hívják be a végbéltükrözéses, hivatalos nevén kolonoszkópiás vizsgálatra, akiknél a minta alapján gyanú merül fel arra, hogy polipja vagy daganata van.

A szűrést kétévente megismétlik majd,

a vizsgálandók első csoportja várhatóan szeptemberben kapja meg a meghívót.

Kásler Miklós arra hívta fel a figyelmet, hogy évente mintegy ötezer beteg hal meg, pedig ez a betegség - ha időben felismerik - megelőzhető és gyógyítható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 10:51
×
×
×
×