eur:
394.83
usd:
367.45
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Gyerekek ebédelnek az egyik csoportszobában a XIII. kerületi Meséskert tagóvodában 2016. szeptember 5-én. Az energiatudatos, passzív minősítésű intézményt 1,3 milliárd forintos költséggel hozták létre. Az épület energetikai rendszere majdnem huszadannyi energiát használ, mint amennyit egy hasonló nagyságú hagyományos épületé. Az akadálymentesített óvodában friss szűrt levegő van, emiatt az intézmény állandóan pollen- és allergiamentes.
Nyitókép: MTI Fotó: Kallos Bea

Hiányszakma az óvodapedagógus

Alacsony a kezdőfizetés, a diplomák 35 százalékát nem tudják kiadni, mert hiányzik a nyelvvizsga.

Egyre nagyobb a hiány az óvodapedagógusokból, országos szinten hétszáz embert keresnek az intézmények, Bács-Kiskun megyében jelenleg harmincegy meghirdetett státusz van - írja a közszféra állásportálja, a Közigállás.hu alapján a Baon.hu.

A portál szerint az óvónőhiány – amely a fővárosban és környékén a legnagyobb – egyik fő oka, hogy sokan a diplomájuk megszerzése után rögtön külföldön vállalnak munkát, ahol az itthoni fizetés többszörösét keresik. A pályakezdő óvodapedagógusok három évig nem léphetnek tovább a gyakornok kategóriából, ez pedig azt jelenti, hogy csak az illetményalapot kapkák, bruttó 182 700 forint a fizetésük.

A portál a Neumann János Egyetem adatai alapján azt írta, hogy 2014-óta 366 óvodapedagógus végzett az intézményben. Az elmúlt öt évben 35 százalékra tehető azok száma, akik nyelvvizsga hiányában csak igazolást kaptak végzettségükről. Az egyetemen végzett hallgatók keresettek a munkaerőpiacon, gyorsan el tudnak helyezkedni a szakmájukban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×