eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Raffael Sándor elsőrendű (j, vágásban), Németh Győző másodrendű (k) és Sztojka Iván harmadrendű (b) vádlott hallgatja Kónya István bírót a Cozma-ügy határozathozatalán a Kúria tárgyalótermében 2012. október 1-jén. A Kúria részben megváltoztatta a jogerős ítéletet és Sztojka Iván harmadrendű vádlott büntetését 8 évről 13 évre súlyosbította. Az első- és másodrendű vádlott jogerősen kiszabott 18-18 éves szabadságvesztését helybenhagyta a legfelsőbb bírói fórum.
Nyitókép: MTI/Beliczay László

Petre Cozma: lehetséges, hogy Sztojka megvásárolta a szabadságát

Az ügyészség és a bíróság teljes egyetértésének és olajozott együttműködésének köszönhetően szabadult ki a börtönből a vártnál négy és fél évvel korábban Marian Cozma egyik gyilkosa.

Marian Cozma, a veszprémi kézilabdacsapat román idegenlégiósa 2009. február 8-án éjszaka a veszprémi Patrióta Lokálban összeverekedett a rá támadó Raffael Sándorral és társaival. Raffael néhány perccel később a szórakozóhely előtt szíven szúrta a sportolót, aki azonnal meghalt. Az emberölésben Németh Győző és Sztojka Iván bűnsegédként vett részt. Raffael és Németh 18, Sztojka pedig 13 év fegyházat kapott. Sztojka többször interjút adott a Hír TV-nek, minden alkalommal tagadta a bűnösségét.

„Nem tudtam arról, hogy Sándor szúrt. Marian Cozma 2 óra 53 perc 24 másodperckor esett össze, ebben az időben pont a kamera engem vesz fel a felső emeleten” – fogalmazott. Az enyingi férfi szerint egyébként ő nem bűnöző, de még csak nem is agresszív.

Ennek ellenére a bíróság bizonyítottnak látta, hogy Sztojka nemhogy részt vett a verekedésben és a gyilkosságban, de kétszer még bele is rúgott a földön fekvő áldozatba.

A bíróságon sem volt olyan szelíd, mint a tévészereplések alkalmával. Az egyik tárgyaláson például üvöltözött a bíróval.

Sztojka sokáig a pálhalmai börtönben raboskodott. Mintarab volt, és ezt büszkén hangoztatta. „Jó a magaviseletem, dicséreteket szerzek takarításért, Biblia-versenyekért” – emelte ki.

A Székesfehérvári Törvényszék idén június 28-án az elítélt jó magaviselete miatt fogházra enyhítette Sztojka büntetését. A törvényszék közleményéből nem derül ki, hogy a fegyházat viszont mikor és ki enyhítette börtönre. A fogházat egyébként maga az ügyész is indítványozta. Ennek köszönhetően vált lehetővé, hogy Sztojka négy és fél évvel a hamarabb, akár már július 6-án szabadlábra kerüljön.

Átszállították a szombathelyi börtönbe, és a város törvényszéke július 19-én feltételesen szabadon bocsátotta, de pártfogót rendelt ki mellé. Az ügyészség ekkor sem akadályozta meg Sztojka kiszabadulását: a vádhatóság képviselője ugyanis nem élt a fellebbezés lehetőségével.

A bíróság arra hivatkozik, hogy Sztojka magatartása kifogástalan volt a rácsok mögött, és a férfinak van háza, családja, illetve munkája. Egy cég írásba adta, hogy betanított segédmunkásként alkalmazza.

Sztojka a sajtóhírek szerint egy új, nyitott tetejű BMW-vel jár, de a Marian Cozma családjának jogerősen járó 16 millió forint kártérítés rá eső részéből még egy forintot sem fizetett ki.

A meggyilkolt kézilabdázó apja azt mondta, hogy feljelentést tesz az Emberi Jogok Európai Bíróságánál. Lehetséges, hogy Sztojka megvásárolta a szabadságát – nyilatkozta Petre Cozma a román ProSportnak.

Az InfoRádió megkérdezte a Vas Megyei Főügyészséget, hogy miért nem adtak be fellebbezést Sztojka szabadlábra helyezése ellen. Vassné Szele Adrienn, a vádhatóság sajtószóvivője válaszlevében ezt írta: az ügyészség azért vette tudomásul a bíróság döntését, mert az törvényes volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×