eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Magyar Diaszpóra Tanács plenáris ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban 2017. november 9-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Potápi: a kormány százmilliárd forintot költ nemzetpolitikára

A jogvédelem, a diaszpórapolitika és a családok éve is szerepel a szerdán kezdődő tusnádfürdői nyári szabadegyetem fontosabb témái között - mondta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár az M1-nek nyilatkozva.

Idén a 29. alkalommal rendezik meg a szerdán kezdődő tusnádfürdői szabadegyetemet, amely a Kishegyesen, a Martoson, a Gombaszögön és a Felsőszinevéren tartott táborok után a nemzetpolitikai táborok záró eseménye – mondta az M1-nek nyilatkozva Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államatitkár.

"Nyilván előtérbe kerülnek a tematikus évek, így a családok éve, külhoni magyar családok éve, ez is egy fő gondolata lesz, illetve fő témája lesz ennek a nyári szabadegyetemnek, ugyan úgy a diaszpórapolitika, a különböző nemzetrészek meg tudnak jelenni az előadásokban, aztán jogvédelemmel foglalkozunk behatóbban" - tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az elmúlt években megtízszereződött a külhoni magyarság támogatására szánt összeg, így

a kormány nagyjából százmilliárd forintot költ nemzetpolitikára: kulturális, oktatási, szociális támogatásra, illetve egyházi és társadalmi szervezetek, gazdasági programok finanszírozására.

Visszarendeződés zajlik Romániában

A Kossuth Rádiónak nyilatkozva az államtitkár megjegyezte, hogy korábban a tábor lehetőséget teremtett a román értelmiségnek is, hogy tagjai nemzetpolitikai, illetve közéleti kérdésekben elmondják a véleményüket, a román részvétel azonban az utóbbi években sajnálatos módon csökkent. Potápi Árpád János szerint ennek oka a többi között a román kisebbségpolitikában az elmúlt években tapasztalható "visszarendeződés".

A jogvédelem témája egyébként azt követően került a szabadegyetem legfontosabb témái közé, hogy a romániai bíróságok elmúlt hetekben kimondott, nagy visszhangot kiváltó magyar vonatkozású ítéletei nyomán a szabadegyetem szervezői módosították az esemény programját. Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, a Tusványos politikai programfelelőse a múlt héten, Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatóján úgy látta, hogy mind a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán ügye, mind a Bánffy-erdők visszaállamosítása, mind pedig a Batthyáneum visszaszolgáltatásának a bírósági elutasítása olyan mértékben foglalkoztatta a magyar közvéleményt, hogy be kellett iktatniuk ezeknek a témáknak a megvitatását is a programba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×