eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Darák Péter, a Kúria elnöke az Országos Bírói Tanács alakuló ülésén a Kúria épületében 2018. január 30-án.
Nyitókép: Mohai Balázs

Darák Péter: a bírói függetlenség nem önmagáért való érték

A Kúria elnöke szerint nincs jelentősége annak, hogy az irányítása alatt működő testület a jövőben nem fog közigazgatási ügyekkel foglalkozni.

Darák Péter a Magyar Időknek adott interjúban egyebek között arról beszélt, hogy a Kúria a rendelkezésére álló eszközökkel elő kívánja mozdítani az alkotmányos változást. Hozzátette, ő maga közigazgatási bíróként érdeklődéssel figyeli az átalakítás részletkérdéseinek kimunkálását. Darák Péter szerint az elmélyültebb szakmaiságot, specializálódást lehetővé tévő szervezet az igazságszolgáltatás állandó értéke. Darák Péter egyebek között a közigazgatási bíráskodás átalakításáról beszélt július 5-én az InfoRádió Aréna című műsorában is. Erről itt olvashat bővebben.

Az ügyelosztási renddel kapcsolatos kérdésre válaszolva Darák Péter hangsúlyozta, hogy

a bíró esetleges világnézeti irányultsága nem szempont.

A Kúria elnöke szerint a bírói függetlenség nem önmagáért való érték, hanem azt szolgálja, hogy a polgárok biztosak lehessenek abban, a bíró, aki el fog járni az ügyükben, nincs elkötelezve semmilyen lehetséges peres ellenfélnek.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×