eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A paksi atomerőmű 2018. június 22-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Sóki Tamás

Magyarország nukleáris biztonsága a tét

Kérdéses, hogy Magyarország tudja-e garantálni a legmagasabb szintű nukleáris biztonságot a jelenlegi jogszabályi és intézményi környezetben - ez derül ki a bécsi székhelyű Természettudományi és Élettudományi Egyetem Biztonsági és Kockázati Tudományok Intézetének friss tanulmányából. A Greenpeace Magyarország továbbra is azt várja a magyar kormánytól, hogy - a vonatkozó jogszabályok szigorításával - tegyen meg mindent Magyarország nukleáris biztonságának garantálásáért - mondta Perger András, klíma- és energiakampány-felelős. Az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója elmondta: garantált Magyarország nukleáris biztonsága.

A bécsi Természettudományi és Élettudományi Egyetem (BOKU) Biztonsági és Kockázati Tudományok Intézete a Greenpeace közép- és kelet-európai irodájának felkérésére készített elemzést, melyben Magyarország és Finnország nukleáris hatósági szervezetét, valamint a két ország kapcsolódó jogszabályrendszerét hasonlítja össze, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) követelményei alapján. Az összevetés alapja, hogy mindkét országban az orosz állami vállalat, a Roszatom kapott megbízást ugyanolyan típusú reaktorok megépítésére - írja közleményében a Greenpeace Magyarország.

A tanulmányból az derül ki:

Magyarország jóval Finnország alatt teljesít a nukleáris biztonság tekintetében. Míg hazánkban 15, addig Finnországban mindössze 4 szempontból találtak problémát.

Az intézet szerint a finn helyzettel összehasonlítva nálunk a következő legfontosabb problémák állnak fenn:

  • Magyarországon egy atomerőmű engedélyezése során szigorú időkorlát kényszere köti az engedélyező hatóságot. Ez indokolatlan nyomást helyezhet a hatóságra a biztonsági kérdések vizsgálata során. Finnországban nincs ilyen időkeret.
  • Magyarországon nem áll rendelkezésre adat arról, hogy hányan és milyen pozícióban dolgoznak az engedélyezéseken az Országos Atomenergia Hivatalnál (OAH). Így az sem állapítható meg, van-e egyáltalán elegendő szakember Paks II. engedélyezésének és Paks I. felügyeletének megfelelő minőségű elvégzéséhez.
  • Több esetben ugyanazok a személyek vagy szervezetek dolgoznak külsős szakértőként a magyar engedélyeseknek és a hatóságnak. Ez a megbízott szakértők és szervezetek függetlenségével kapcsolatban vethet fel kérdéseket.
  • Az OAH máig nem hozta nyilvánosságra az új atomerőművek engedélyezésére vonatkozó összes irányelvet. Így nem egyértelmű, milyen szempontok alapján bírálják el az engedélykérelmet.
  • A hazai szabályok egyes pontokon ellentmondanak a NAÜ követelményeinek, vagy nem fogalmaznak egyértelműen. Például nem határozzák meg, milyen méretű repülőgép rázuhanását kell kibírnia Paks II.-nek; valamint megengedik, hogy több blokk közösen használjon egyes biztonsági rendszereket, míg a vonatkozó NAÜ-követelmény szerint a biztonsági rendszerek semmilyen esetben nem oszthatóak meg.

"Rendezni kell bizonyos kérdéseket. Mivel az engedélyezés még nem kezdődött meg, ezért erre van lehetőség, addig viszont

a nukleáris biztonság garanciái kell hogy az első helyen szerepeljenek, beleértve Paks I-et is. Mi a tanulmányban megfogalmazott kritikák vizsgálatát várjuk a kormánytól

- mondta az InfoRádióban Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampány-felelőse.

Garantált Magyarország nukleáris biztonsága

Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója kijelentette: a nukleáris biztonsági követelmények szigorodtak a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően. Azt is mondta, hogy a hivatal szakmai felkészültsége megfelelő, a 206 fős létszámkeretet tovább bővítik a feladatok ütemezésével összhangban.

Magyarország 2015-ben megfelelt a nemzetközi Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ajánlásainak, azóta több alkalommal változtak és szigorodtak az ajánlások, amelyeket maradéktalanul beépítettek a hazai biztonsági követelményekbe - mondta az InfoRádióban Fichtinger Gyula.

"Csak olyan blokkok épülhetnek Magyarországon, amelyek maximálisan megfelelnek a biztonsági követelményeknek.

Jelenleg a tervezés folyik, a tervkészítésnek a minőségét is ellenőrizzük. Idén több mint 10 alkalommal vizsgáltunk valamilyen alvállalkozót, akinek kapcsolata van a tervek előkészítésével. Korábban a telephelyvizsgálatot végzőket is ellenőriztük, vagyis azt, hogy hol, milyen kutatófúrást hogyan végeznek el a helyszínen" - tette hozzá.

Atomenergia Hivatal főigazgatója szerint a bécsi tanulmányban szereplő biztonsági rendszerek összekapcsolása, vagy a repülőgép rázuhanásával kapcsolatos magyarországi követelmények ellentmondanak a NAÜ ajánlásoknak és nem felelnek meg azoknak.

"A tanulmány készítői nem fordítottak elég figyelmet a vonatkozó követelmények tanulmányozására. A NAÜ általános ajánlásánál mi sokkal többet követelünk meg,

mindenfajta repülőgép rázuhanására vizsgálni kell az atomerőmű ellenállóképességét. A repülőgépben található üzemanyag által okozott tűzre is vizsgálni kell az ellenállóképességet"

- vélekedett.

Arra a kérdésre, hogy van-e elegendő, megfelelő végzettségű munkavállaló Paks II. felépítéséhez és Paks I. üzemeltetéséhez, azt válaszolta: jelenlegi létszámkeretük 206 fő, ebből ma 182 pozíciót töltenek be. "Még 24 főt szeretnénk felvenni, a szakmai felkészültségünk maximálisan rendben van".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×