eur:
385.97
usd:
354.62
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épülete, valamint a Lánchíd a főváros V. kerületében.  MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Jászai Csaba

Garanciákat vár a Magyar Tudományos Akadémia

Kedden folytatják a tárgyalásokat az intézmény költségvetéséről, 28 milliárd forint a tét.

Lovász László, az MTA elnöke csütörtök este az M1-en arról beszélt, hogy szerinte közel járnak a megegyezéshez Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel.

Az MTA pénteken közleményt adott ki, amelyben megerősíti, célja, hogy a kutatóhálózat működését közvetlenül biztosító összeg, benne a kutatói bérekkel az MTA kezelésében maradjon (ez évi 17,1 milliárd forint a szóban forgó 28 milliárdból). Az Akadémia garanciákat kér arra, hogy a minisztériumhoz kerülő pályázati források szakmai felügyelete továbbra is az intézménynél maradjon.

Az MTA ezt alapvető fontosságúnak tartja a kutatói szabadság megőrzéséhez.

A tárgyalások eredményéről Lovász László még kedden délután tájékoztatja az Akadémia elnökségét.

Az MTA közleménye kitér arra, a kormány kommunikációjában szerintük fontos elemre, hogy a források egy kézbe kerülése növeli a hatékonyságot. Mint írják, itt 28 milliárd forintról van szó a minisztérium teljes 1300 milliárdos költségvetéséből. Az alapkutatás igazi hatékonyságát nem az állami befolyás növeli, hanem a nemzetközi kiválósági mércéhez való igazodás jelenti, ami jelenleg is jellemző az MTA-ra - áll az Akadémia közleményében.

Címlapról ajánljuk
Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×