eur:
394.63
usd:
365.85
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Benkő Tibor honvédelmi miniszterjelölt kinevezés előtti meghallgatásán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága, valamint a nemzetbiztonsági bizottság együttes ülésén az Országgyűlés Irodaházában 2018. május 14-én.
Nyitókép: Kovács Attila

Benkő Tibor: a honvédséget az alapoktól kell újjáépíteni

Van pénz a Zrínyi 2026 nevű honvédelmi és haderőfejlesztési terv megvalósítására - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter a közmédiának.

A tárcavezető az m1 műsorában megismételte, hogy a honvédség fejlesztését majdnem az alapoknál kell kezdeni.

A rendszerváltás óta nem büszkélkedhetünk azzal, hogy a magyar honvédséget fejlesztettük volna. Sokkal inkább mindig a csökkentés, leépítés volt a fő cél, ez bizony képességvesztéseket eredményezett - mondta Benkő Tibor. Hozzátette azt is, hogy ezen kívül új kihívások, fenyegetések jelentek meg a világon, ezekre a kihívásokra pedig fel kell készülnünk.

"Magyarországnak szembe kell nézni ezekkel a kihívásokkal, és hogy szembe tudjunk nézni, szükségünk van egy korszerű, modern, erős honvédségre"

- mondta Benkő Tibor, aki szerint a létszámhiány problémáját is meg kell oldani.

"A NATO-ban az elvárás az, hogy legalább 80%-os feltöltöttséggel rendelkezzenek a szervezetek. A magyar honvédség most is 80% fölötti feltöltöttséggel rendelkezik. Bővítettük, növeltük a szervezeteket, ez most jelenleg feltöltetlen beosztásokat is eredményez.

2009 december 31-hez képest mintegy 3500-zal több katonánk van a rendszerben, relatív, hogy mihez viszonyítjuk a hiányt"

- tette hozzá Benkő Tibor. A miniszter megerősítette, hogy a kormány megduplázza a honvédelmi költségvetést. "Ennek tükrében készült el a 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program, amelynek célja,

hogy 2024-re elérjük a GDP kettő százalékos teljesítését"

- mondta a honvédelmi miniszter, aki arról is beszélt, hogy közel 40 darab helikopterre lenne szükségük.

A honvédelmi miniszter nyilatkozott a Kossuth rádiónak is. Úgy fogalmazott, hogy a hazaszeretet nem divatos szó, de azt tapasztalják, hogy

meg lehet találni a fiatalokhoz vezető utat, hiszen tavaly július óta már 1500-zal bővült az önkéntes tartalékosok száma, a 18 éven alattiaknak szervezett honvédelmi táborok pedig egyre népszerűbbek.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×