eur:
393.06
usd:
363.92
bux:
72104.24
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Ennyi vegyi anyag van a zöldségekben, gyümölcsökben - lapszemle

Mennyivel nőtt a külföldön tanuló magyar diákok létszáma? Mit okoztak a hosszú hétvégék? Melyek a legveszélyesebb szakmák Magyarországon?

A Magyar Idők egy francia felmérésre hivatkozva azt írja: a gyümölcsök 73, a zöldségek 41 százaléka tartalmaz valamilyen vegyi anyagot. A lap szerint a magyar termelésből származó zöldségek és gyümölcsök biztonsággal fogyaszthatók, növényvédőszer-maradványoktól nem kell tartaniuk a vásárlóknak. A lap ugyanakkor úgy fogalmaz: az Európai Unió más országaiból és a közösségen kívülről érkező termékekkel nem árt óvatosnak lenni.

A Népszava összeállításából kiderül: tavaly 12 százalékkal több magyar diák tanult külföldön, mint egy évvel korábban. Jelenleg mintegy 13800 fiatal jár külföldi iskolába, a legtöbben Ausztriában, Németországban, de a harmadik helyen megtalálható Nagy-Britannia is. A cikk szerint minden harmadik tanuló külföldön is maradna.

A Világgazdaság a KSH adataira hivatkozva azt írja: jó hatással voltak a magyarországi turizmusra az év eleji hosszú hétvégék. Az első negyedévben a kereskedelmi szálláshelyek forgalma 11 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mértet. Csak márciusban a bruttó árbevétel 19 százalékkal emelkedett tavaly márciushoz képest.

A Portfolio cikkéből kiderül: elsőként a Bank of America becslése számol jövőre ismét 100 dolláros hordónkénti olajárral, az indoklás szerint a venezuelai és iráni készletek kockázatai miatt. A gazdasági portál emlékeztet: legutóbb 2014-ben láttunk 100 dolláros, vagy afeletti hordónkénti olajárfolyamot.

A Világgazdaság írása szerint Romániában drasztikus hiteldrágulást hozhatnak a szélsőséges makromutatók. A látványos GDP-növekedés egy igen sebezhető gazdaságot rejt, ahol a legnagyobb gondot a meglóduló infláció miatt megugró bankközi kamatok jelentik. A tavaly év eleji, 1 százalék alatti alapkamat idén év végére Bukarestben elérheti a 2,75 százalékot.

A Pénzcentrum.hu összeállítást készített a legveszélyesebb, Magyarországon is űzhető szakmákról. A tízes lista végén a vám- és pénzügyőrök állnak, de több szakorvosi terület mellett a légiutas-kísérők is felkerültek a listára. A gazdasági portál szerint a legveszélyesebb munkakör a fogorvosoké.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×