eur:
394.45
usd:
365.3
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal Brüsszelben, az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) ülésén, ahol bemutatták Judith Sargentini Magyarországról készülő különjelentésének tervezetét 2018. április 26-án. Mellette Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára (j).
Nyitókép: KKM

Szijjártó: Ukrajna semmibe veszi az Európai Unió elvárásait

Magyarország feloldja az Ukrajnával szemben a NATO-n belül érvényesített vétóját, amennyiben Kijev több feltételt is teljesít a kárpátaljai magyarságot hátrányosan érintő oktatási törvény ügyében.

Nem javult, hanem inkább romlott az elmúlt időszakban a Kárpátalján élő magyar nemzeti kisebbséget hátrányosan érintő jogszabálytervezetek ügye

– vélekedett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután hivatalában egyeztetett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökével, Brenzovics Lászlóval.

A tárcavezető rámutatott, hogy Kijev a Velencei Bizottság döntése ellenére sem egyeztetett még a kárpátaljai magyarsággal a jelenlegi magyar nyelvű oktatást korlátozó oktatási törvényről, továbbá Ukrajna az Európai Unió elvárásait is semmibe veszi, mivel nem vehetne el szerzett jogokat kisebbségeitől.

„Elkészült egy törvényjavaslat, amely 2023-ig kitolná a végrehajtási és átállási periódust a közoktatási törvény kapcsán. Ez számunkra így kevés.

Amennyiben az ukrán parlament elfogadja azt a módosítást, hogy 2023-ig nem hajtják végre az oktatási törvényt és addig megállapodnak a nemzeti közösségekkel és a magániskolákat kiveszik a törvény hatálya alól, úgy Magyarország fel fogja oldani a NATO-ban jelenleg érvényben tartott vétóját” - fejtette ki.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy a más ország szavazásában részt vevő kárpátaljai magyarokat ukrán állampolgárságuk elvesztésével fenyegető állampolgársági törvény-javaslatot is aggályosnak tartja.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke egyetértett a külügyminiszterrel, hogy e kérdésben nem csupán a kárpátaljai magyarságról van szó, hanem az unió minden nemzeti kisebbségéről.

„Teljesen nyilvánvaló, ha Ukrajnában fel lehet számolni a kisebbségi nyelveken történő oktatást, és ebben a vonatkozásban Európa, az Európai Tanács nem tesz semmit akkor ugyan ezt meg lehet tenni más országokban is” - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter várhatóan jövő héten Koppenhágában, az Európa Tanács külügyminiszteri ülésének margóján

kétoldalú megbeszélést tart az ukrán külügyminiszterrel,

május 23-án pedig Budapestre érkezik Wess Mitchell, az Egyesült Államok külügyminisztériumának európai ügyekkel foglalkozó államtitkára, akivel várhatóan e témáról is egyeztet a tárcavezető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×