eur:
392.15
usd:
362.12
bux:
72054.44
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Megalakult az új Országgyűlés, marad az eddigi bizottsági struktúra - a nap hírei

Kormányellenes tüntetéseket tartottak a Kossuth téren a parlament alakuló ülésének napján. Kilép az Egyesült Államok az iráni több-hatalmi atomszerződésből, Teherán bírálta a döntést.

Megalakult az új Országgyűlés, megválasztották a tisztségviselőket és döntöttek a bizottsági struktúráról is. A köztársasági elnök bejelentette: javasolja, hogy Orbán Viktort válasszák meg miniszterelnöknek. Erről csütörtökön döntenek a képviselők. Áder János államfő beszédében azt hangsúlyozta: az új országgyűlés és a megalakuló kormány legitimációja minden vitán felül áll. Az Országgyűlés elnöke továbbra is Kövér László, aki beszédében kiszámíthatóságot és a szuverén népakarat érvényesítését ígérte. Az alakuló ülésen döntés született arról, hogy az előző ciklussal azonos bizottsági struktúrában folytatja munkáját a parlament. Továbbra is 15 állandó bizottság működik, ebből 10-nek a kormánypártok, 5-nek az ellenzék adja az elnökét.

Az ellenzéki pártok azt szeretnék, hogy Magyarország szabad ország maradjon és pártállástól függetlenül bárki kifejthesse a véleményét. Összesen 7 párt - a Fidesz, a KDNP, a Jobbik az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd - alakított frakciót a parlamentben. Az MSZP és a Párbeszéd megválasztott országgyűlési képviselői a parlament alakuló ülése előtt a többség képviseletének megteremtésére esküdtek a Magyar Köztársaság kövénél. A jobbikos képviselők a Szent Korona előtt megfogadták, hogy semmilyen külső nyomásnak nem engedve óvják a nemzetet a hazugságtól, nélkülözéstől és szolgaságtól. Intenzív parlamenti munkára készül a Demokratikus Koalíció is, amely továbbra sem tekinti szabadnak és tisztességesnek a választásokat. Az LMP frakciója a magyar politika megújításáért fog dolgozni.

Újabb kormányellenes tüntetést tartottak a Kossuth téren a parlament alakuló ülésére időzített, napközbeni civil tiltakozó akció után. A kedd esti demonstrációt a Mi vagyunk a többség Facebook-csoport szervezte. A tiltakozó akciót jégeső zavarta meg, az utolsó felszólaló már nem tudta elmondani beszédét. Ezt megelőzően a teret megtöltő tüntetők előtt a felszólalók egyebek mellett a szerintük korrupt rendszer leváltását, az ellenzék összefogását sürgették, valamint szabad sajtót és minőségi oktatást követeltek.

Fenntartotta a magyar bankrendszerre 2 éve kiadott pozitív kilátást a Moody's. A nemzetközi hitelminősítő szerint a magyar bankrendszer hitelkihelyezésének értéke az idén és jövőre is 10 százalék körüli ütemben növekedhet. A Moody’s az idén és jövőre is a tavalyinál lassabb, de továbbra is erőteljes növekedést vár a magyar gazdaságban. A cég előrejelzése szerint a hazai össztermék 2018-ban 3,1 százalékkal, 2019-ben 2 és fél százalékkal növekszik.

A matematika írásbelikkel folytatódtak keddem az érettségi vizsgák. Középszinten 180, emelt szinten 240 percük volt a diákoknak a feladatok megoldására. A 4 órás vizsgán gráfelméleti- valószínűség- és integrál számításokat is meg kellett oldaniuk az érettségizőknek. Szerdán történelemből érettségiznek a diákok.

Egy magyar állampolgárt hallgatott ki az ORFK még tavaly az európai gyermekpornó-hálózat ügyében. Az Europol most közölte, hogy gyermekpornó terjesztése miatt több országban összesen nyolc embert állított elő. A magyar gyanúsított szabadlábon védekezik. Az Europol szerint Franciaországban, Magyarországon, Olaszországban, Spanyolországban és Kanadában vettek őrizetbe embereket.

Kilép az Egyesült Államok az iráni több-hatalmi atomszerződésből- jelentette be az amerikai elnök. Donald Trump aláírta azt a rendeletet, amellyel visszaállította az amerikai szankciókat Irán ellen. Az amerikai elnök egyoldalúnak nevezte a 2015-ös megállapodást, amely szerinte nem hozott békét és nem is fog. Teherán jogtalannak tartja a döntést, de egyelőre tartja magát az egyezményben foglaltakhoz. Az Európai Unió továbbra is kulcsfontosságúnak tartja a megállapodás fenntartását és erre kérte az egyezményt aláíró többi országot. Párizs, Berlin és London sajnálatosnak nevezte a döntést, de kész együttműködni egy átfogóbb megállapodás kidolgozásában. Izrael és Szaúd-Arábia üdvözölte a döntést.

Oroszországban miniszterelnökké választotta Dmitrij Medvegyevet a törvényhozás alsóháza. A jelölést Vlagyimir Putyin közelmúltban újraválasztott elnök személyesen terjesztette a képviselők elé. Dmitrij Medvegyev kijelentette, hogy kész lesz mindent megtenni Oroszország fejlődése érdekében.

Örményországban miniszterelnökké választotta Nikol Pasinján ellenzéki vezetőt a parlament. Az államfő már aláírta a rendeletet az új kormányfő kinevezéséről. Az ellenzéki vezetőt május elsején még nem választotta meg a törvényhozás, most a 105 tagú nemzetgyűlés képviselői közül 59-en támogatták, így abszolút többséget szerzett.

Aszgar Farhadi iráni rendező Nyílt titok című filmjének bemutatójával megkezdődött a 71. cannes-i filmfesztivál. A szemlét Martin Scorsese Oscar-díjas amerikai filmrendező és Cate Blanchett Oscar-díjas ausztrál színésznő, a zsűri elnöke nyitotta meg.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Patriótákról: hétfőn lesz bejelentés, látni fogják, hogy nem a levegőbe beszéltem

Hosszú interjút adott péntek reggel a miniszterelnök a Kossuth rádióban. Szerinte az ukrajnai háború ügyében az emberséges politika iránytűjét kell kézbe venni. Szerinte a francia Nemzeti Tömörülés várható választási győzelme egész Európára azonnal hatással lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×