eur:
392.73
usd:
362.99
bux:
72132.83
2024. július 8. hétfő Ellák
Fűrész Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Magyar Állami Operaház közös, Nagycsaládosok az Erkelben! című rendezvényének megnyitóján a fővárosi Erkel Színházban 2014. december 20-án.
Nyitókép: Kovács Attila

Ezekre van szükség a jó családpolitikához

Visszaigazolják a számok a kormány családpolitikai intézkedéseinek sikerét – állítja a működését a közelmúltban megkezdett Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért megbízott elnöke. Fűrész Tünde elmondta, hogy a teljes termékenységi arányszám 2010 óta húsz százalékkal emelkedett.

Tavaly döntött úgy a kormányzat, hogy a népesedéspolitikai szakterületen legyen egy háttérintézmény, amely szakpolitikai orientációval tudja segíteni a kormány munkáját – mondta az InfoRádió Családi hét című műsorában Fűrész Tünde. „A feladatunk az, hogy hozzájáruljunk a döntéselőkészítéshez, hatáselemzéseket vizsgáljunk, kutatásokat folytassunk, és ezáltal

javaslatokat tegyünk a kormányzat számára, hogy milyen módon, milyen intézkedésekkel lehetne a népesedési problémáinkat minél hatékonyabban és eredményesebben megoldani”

– magyarázta a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért megbízott elnöke.

Fűrész Tünde szerint a családpolitika fontos területe az anyagi ráfordítás növelése, a gyermekvállalással járó terhek egy részének átvétele a családoktól. „Emellett nagyon fontos, hogy egyfajta családbarát közgondolkodás is minél nagyobb teret nyerjen” – tette hozzá az intézet megbízott elnöke, aki szerint a számok visszaigazolják a kormányzat erőfeszítését, annak érdekében, hogy javuljon Magyarország demográfiai helyzete.

„Igaz, hogy kis mértékben, de nőtt a születések száma 2010-hez képest”,

annak ellenére, hogy a szülőképes nők száma jelentősen csökkent – hangsúlyozta. A szakértő úgy véli, a teljes termékenységi arányszám – mely azt mutatja meg, hogy a pároknak hány gyermeke születik átlagosan – 1,23-ról 1,55-re történő emelkedése bizonyítja, hogy hazánkban nőtt a gyermekvállalási kedv.

Bár a fejlett világban a társadalom reprodukciójához szükséges 2,1-es termékenységi arányszámot kevesen érik el, Magyarországon volt már olyan időszak, amikor a kétgyermekes családmodell került előtérbe – hívta fel a figyelmet Fűrész Tünde. „Ha a későbbiekben tudjuk támogatni a testvérek megszületését, és egy olyan családbarát környezet tapasztalható majd az élet minden területén, ahol valóban érdemes gyermeket nevelni, akkor azért nem szabad úgy beszélni erről a számról, mintha ez egy irreális cél volna” – fogalmazott a megbízott elnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×