eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Orbán Viktor: a kormány független - a nap hírei

Orbán Viktor szerint a választás tétje az, hogy független vagy zsarolható kormány jön-e létre. A DK kemény, szókimondó, Fidesszel élesen szembenálló kampányra készül – mondta Gyurcsány Ferenc. A Jobbik érdemi változtatásokat sürget az igazságszolgáltatás rendszerében. A nap legfontosabb hírei február 14-én.

A választás tétje az, hogy független vagy zsarolható kormány jön létre - jelentette ki Orbán Viktor a Magyar Idők értesülése szerint. A Fidesz-KDNP frakciószövetség visegrádi kihelyezett üléséről beszámoló lap azt írja: a miniszterelnök arról beszélt, hogy a külföldi gazdasági és politikai érdekcsoportok Soros György vezetésével gyenge és zsarolható kormányt szeretnének Magyarországon. Kijelentette ugyanakkor, hogy Magyarország kormánya ma nem zsarolható, független. A Magyar Idők cikke szerint Orbán Viktor az ellenzékről azt mondta, hogy több gazdasági és külföldi érdekcsoport kezében van.

Az Energetikai Hivatal adatai szerint a magyar lakosság az uniós átlagnál jóval olcsóbban jut a földgázhoz. Az árvita azután újult ki, hogy az E.on olcsóbban kínálja a gázt a fogyasztók egy részének, mint az állami Földgázszolgáltató. A fideszes Németh Szilárd emiatt azzal vádolta az E.on-t, hogy beavatkozik a választásba. Az ellenzéki pártok viszont azzal vádolják a kormányt, hogy megkárosította az embereket a piacinál magasabb árral.

Gyurcsány Ferenc szerint a választókat kevésbé izgatja a kampányban az élet hétköznapi része, mint a jelenlegi hatalom nagy rendszerhazugságai. A Demokratikus Koalíció elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában ilyennek nevezte például a határon túliak szavazati jogát. Gyurcsány Ferenc a választási rendszert tisztességtelennek tartja. Közölte: a DK kemény, szókimondó, Fidesszel élesen szembenálló kampányra készül.

A Jobbik érdemi változtatásokat sürget az igazságszolgáltatás rendszerében. Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese azt mondta: az igazságszolgáltatás függetlenségét az elmúlt időszakban számos támadás érte. Staudt Gábor úgy fogalmazott: az ügyészség egy katonai hierarchiára épülő parancsuralmi rendszer, amelyben a legfőbb ügyésznek korlátlan hatalma van.

Az LMP kezdeményezi, hogy az áprilisi országgyűlési választáson minden szavazókörben legyen kormánytól független delegált. A Lehet Más a Politika megkereste az ellenzéki pártokat, hogy hangolják össze szavazóköri delegáltjaikat és koordinálják őket úgy, hogy a kormánypártok ne tudják manipulálni a választások eredményét.

Szombaton hivatalosan is megkezdődik a választási kampány, hétfőtől pedig már lehet gyűjteni az ajánlásokat a képviselőjelöltekre. Egy jelölt csupán egy egyéni választókerületben fogadhat el jelölést, egy választópolgár azonban több jelöltet is ajánlhat. A nemzetiségi szavazók március 23-ig regisztrálhatnak az áprilisi országgyűlési választásra, ha saját nemzetiségük listájára szeretnének szavazni.

Várhatóan két napot ülésezik a tavaszi ülésszakban az Országgyűlés, jövő héten hétfőn és kedden ül össze a Ház a választások előtt. A Parlament honlapján közzétett napirendi javaslat alapján a képviselők lefolytatják a Stop Soros törvénycsomag általános vitáját is.

Változatlanul kiáll a kárpátaljai magyarok mellett a budapesti külügyminisztérium, és nem hagyja, hogy elvegyék a már meglévő jogaikat - hangsúlyozta a magyar tárcavezető. Előzőleg az ukrán oktatási miniszter manipulatívnak nevezte Szijjártó Péter nyilatkozatát, amely szerint Ukrajnának tartózkodnia kell új oktatási törvénye alkalmazásától, amíg nem konzultál a kárpátaljai magyar közösséggel.

Romániában újabb ügyben ítélték el Markó Attila volt kisebbségügyi államtitkárt. A RMDSZ volt parlamenti képviselőjére az egyházi javak visszaszolgáltatásáról döntő testület kollektív felelősségének elve alapján szabott ki öt év börtönbüntetést a bukaresti táblabíróság korrupció vádjával. A politikus bejelentette: Magyarországon keres menedéket, mert nem bízik a román igazságszolgáltatásban.

Két új parancsnokság létrehozásáról döntöttek a NATO-tagországok védelmi miniszterei. Jens Stoltenberg főtitkár a brüsszeli tanácskozáson közölte: az új parancsnokságok fenntartható módon fogják biztosítani a csapatok és katonai eszközök utánpótlását és mozgathatóságát Észak-Amerika és Európa között.

A spanyol alkotmánybíróságtól kérte szabadon engedését az előzetes letartóztatásban lévő volt katalán elnökhelyettes. Oriol Junqueras azzal érvel, hogy politikai meggyőződése miatt zárták börtönbe már több mint száz napja, annak ellenére, hogy a katalán függetlenségi folyamat békésen zajlott.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×