eur:
394.78
usd:
357.98
bux:
72282.1
2024. augusztus 18. vasárnap Ilona
Nem engednek az áremelésből a taxisok

Nem engednek az áremelésből a taxisok

A taxisok ismételten a tarfiaemelésre tettek javaslatot a fővárossal folytatott szerdai egyezetésen, amelyen rögzítették, hogy a későbbiekben a taxisok költségcsökkentését célzó javaslatot dolgoznak ki - közölte Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes.

A fővárosi taxirendelet módosításáról széleskörű egyeztetés zajlott le a taxisokkal, amelynek keretében - az Európai Taxis Egyesület kivételével és a Budapest Taxi részbeni egyetértésével - a taxisok és a fuvarszervezők, valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) képviselői egybehangzóan,

ismételten tarfiaemelésre tettek javaslatot.

Szeneczey Balázs közölte azt is, hogy a taxikon elhelyezhető reklámok engedélyezése ügyében a főváros álláspontja alapvetően változatlan, azaz a jelenlegi egységes, letisztult megjelenést értéknek tekinti, és nem kíván változtatni rajta. Az elképzelést az Európai Taxis Egyesület fogalmazta meg, a szervezet szerint a taxikon a reklám elhelyezése kiválthatja a tarifaemelést, mivel azzal plusz bevételhez juthatnak a fuvarozók.

Szeneczey Balázs a közleményében megismételte: a fővárosnak nem célja a tarifaemelés, de nem fogja meggátolni, ha a taxisok egyértelmű többsége egyetért a módjával, a mértékével, és azt a BKIK-val közösen kezdeményezik.

Az Európai Taxis Egyesület azt is közölte, hogy a taxisszervezetek egyhangúlag úgy látják, a Budapest Airport nem tartja be a taxisrendeletet. Ezért szerintük a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) fel kell szólítania a szabályok betartására a repülőtér üzemeltetőjét, így az érkezési oldal fedett részén minden taxinak biztosítható lenne az utasok elérése.

Szeneczey Balázs azt közölte, hogy a BA Zrt. magánterületén működő taxidroszt státuszának megváltoztatására a fővárosnak nincs hatásköre, annak a használata tőlük független, pályázati úton elnyert vagyon értékű jog - írta a főpolgármester-helyettes. Hozzátette: hogy a repülőteret más taxisok milyen feltételekkel használhatják, azt a BKK, a Budapest Közút és a BA Zrt. közötti háromoldalú megállapodás tartalmazza. A megállapodás módosításának lehetőségét, ha lesz erre vonatkozó egységes javaslat, természetesen megvizsgálják – írta.

Az MTI megkereste a Liszt Ferenc-repülőtér üzemeltetőjét. Hardy Mihály kommunikációs igazgató azt közölte, hogy a Budapest Airport minden szempontból betartja és lehetőségeihez képest betartatja a budapesti taxisrendeletet. A repülőtér teljes mértékben elégedett a jelenlegi taxitársaság szolgáltató tevékenységével. Megbízható és magas színvonalú kiszolgálást, minőségi garanciákat nyújt az utasok és a repülőtér számára - közölte. A telefonon előrendelt egyéb taxik számára továbbra is hozzáférhető a repülőtér külső járdaszigete a 2A és a 2B terminál előtt is. Ezen a gyakorlaton a Budapest Airport az utasok érdekében nem kíván változtatni - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Mi a különbség a borravaló és a szervizdíj között? – a GVH tisztázza a leggyakoribb tévhiteket

Mi a különbség a borravaló és a szervizdíj között? – a GVH tisztázza a leggyakoribb tévhiteket

A szervizdíj mértékét szabadon határozhatják meg a vendéglátóhelyek, de kötelesek feltüntetni az étlapon és egyéb tájékoztatási felületeken – mondta az InfoRádióban a Gazdasági Versenyhivatal kommunikációs vezetője. Horváth Bálint hozzátette: egyáltalán nem mindegy, hogyan adjuk át a borravalót, mivel akár az is előfordulhat, hogy nem is részesedik belőle a felszolgáló.

Zenei, kulturális és családi programok a fővárosban a Szent István-napi rendezvénysorozat keretében

A Szent István-napi rendezvénysorozat keretében vasárnap egyebek között zenei és kulturális eseményekkel, családi és gasztronómiai programokkal várják a látogatókat a fővárosba - közölték a szervezők
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
Elképesztően kreatív ötletek oldhatják meg az energiaátállás egyik fő problémáját

Elképesztően kreatív ötletek oldhatják meg az energiaátállás egyik fő problémáját

Az energiatárolás kulcsfontosságú technológiának tekinthető az energetikai átmenet kihívásainak kezelésében. A Li-ion akkumulátorokon alapuló rövid távú, hálózatra kapcsolt energiatárolás egyre elterjedtebbé válik, de az elektromos energiarendszer mélyreható szén-dioxid-mentesítéséhez hálózati méretű szezonális energiaellátásra lesz szükség. A szivattyús vízenergia jelenleg az egyetlen kiforrott technológiának tekinthető az ilyen alkalmazásokhoz, de más megoldások (gravitációs tárolás, lendkerekes tárolórendszerek, olvadtsó-rendszerek) is szóba jöhetnek a fenntarthatóbb energiamátrixra való áttérés során, ahogy a hosszabb időtartamú energiatárolás egyre fontosabbá válik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 18. 16:24
×
×
×
×