eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Amikor a tyúk a megoldás - itt az érdies módszer

Amikor a tyúk a megoldás - itt az "érdies" módszer

"Városi tyúkkal a környezetvédelemért" szlogennel évek óta ingyenes tyúkosztási akciót hirdet az Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft.

Idén már 4. alkalommal oszt ki  háztartásonként 5 tyúkot ingyen a szervezet, az önkormányzati rendelet lehetővé teszi, hogy ingatlanonként 10 tyúkot tartson valaki, külön engedély nélkül - mondta az InfoRádiónak az Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft. vezetője.

Pató Simon megemlítette azt is: az ötlet onnan ered, hogy olvasott egy cikket egy hasonló franciaországi akcióról, ezt módosította, "érdiesítette" a vállalat.

Mitől érdi?

Az állatokat minimum egy évig, lehetőleg szabadon kell tartaniuk a tulajdonosoknak, a

szárnyasok által elfogyasztott háztartási- és zöld hulladék kiesése pedig költségkímélő a hulladékgazdálkodó számára.

A tyúk haszna a tulajdonosé. A társaság pedig ez idő alatt ellenőrzi, hogy az állatokat megfelelően tartja-e tulajdonosa. 

A cégvezető szerint ez egy automatikusan működő rendszer, a hulladéklerakás díja 520 forint, plusz a gyűjtési, szállítási költség, így ha a tyúkokat a lerakóhelyi díjért vissza tudja vásárolni a cég, akkor már megspórolták a gyűjtés, szállítás költségét. Márpedig a számok ezt bizonyítják.

Mitől környezetvédő?

A tyúk mindenevő, ezért a cél az, hogy a háztartásokban a lebomló, biológiai hulladékot egyék meg ők, így csökken a kukákba kerülő hulladék mennyisége. Egy tyúk egy évben 60 kilogramm takarmányt fogyaszt, ha ennek felét hulladékkal pótoljuk, akkor

mintegy 30-40 kg lehet az a zöldhulladék, amit a tyúk elfogyaszthat.

Pató Simon elmondta azt is, hogy az érdiek körében egyre nagyobb az érdeklődés. Április környékén várják az érdeklődőket, május végén, június elején kezdődik a tyúkosztás. Egy évben 1500 tyúkot oszt ki az Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft., ez 300 ingatlant érint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×