eur:
401.45
usd:
365.82
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc
Jeszenszky: Barsiné Pataky Etelka elkötelezett volt a nemzetnek

Jeszenszky: Barsiné Pataky Etelka elkötelezett volt a nemzetnek

A nyugathoz tartozásnak, a polgári demokráciának és nemzeti érdek képviseletének volt az elkötelezettje Barsiné Pataky Etelka – emlékezett pályatársáról az InfoRádiónak adott interjúban Jeszenszky Géza, az Antall-kormány külügyminisztere.

Életének 77. évében vasárnap tragikus hirtelenséggel elhunyt Barsiné Pataky Etelka. A korábbi képviselő 1990-ben az MDF színeiben lépett a demokratikus politikai életbe. Jeszenszky Géza, az Antall-kormány külügyminisztere az InfoRádiónak elmondta, nem véletlen, hogy a politikus fiatalkorában a Budapesti Műszaki Egyetemre járt, mivel a polgári hátterű diákoknak ez az intézmény volt az egyik menedékük, ahová felvehették őket és ahol később boldogulhattak is. 

Nem csupán egy úgymond jó középosztálybeli családból származott, de a neves dualizmuskori miniszternek, Wlassics Gyulának volt a dédunokája” mondta Jeszenky, aki szerint ez a háttér is közel emelhette a jobboldalhoz még a rendszerváltozás előtti években, majd később az MDF-hez.

DKOKO20110531013 (1)

Jeszenszky a politikust az MDF főpolgármester-jelöltjeként ismerte meg még 1990-ben, akiből később az 1996-ra Budapestre tervezett világkiállítás kormánybiztosa lett. Jeszenszky szerint Barsiné Pataky Etelka kiváló mérnök volt, mindamellett pedig elkötelezett volt a fővárosnak és a nemzetnek is,  így a világkiállítást egy látványos nemzeti ügynek tartotta. 

„Nem egyszerűen Antallhoz volt lojális, hanem ahhoz a gondolathoz, amit ma szoktak »antallizmusnak« is nevezni: tehát a Nyugathoz tartozás, a polgári demokrácia – mindenféle jelző nélkül – és a nemzeti érdek képviselete” – tette hozzá a volt külügyminiszter. 

Barsiné Pataky Etelka 2017. májusában az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a mérnöki kamara tevékenységéről, miután 8 év után távozott az elnöki székből. A beszélgetést teljes egészében megismételjük hétfő este 9 és 10 óra között az InfoRádióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×