eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Változások is lesznek az áprilisi választáson

Változások is lesznek az áprilisi választáson

Február 9. és 19. között kapják meg a választópolgárok az értesítőt az április 8-i országgyűlési választásra. Pálffy Ilona az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, nem kell aggódniuk azoknak sem, akikhez az értesítő nem jut el. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke hozzátette: nincs már kampánycsend a parlamenti választás napján, de néhány előírás betartását megköveteli a törvény.

Valamennyi választópolgár kap értesítést arról, hogy mikor van a választás, mely szavazókörbe kell mennie és mit kell vinnie magával – tájékoztatott a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Ennek kiküldését február 9-én kezdik meg, határideje pedig február 19. Aki mégsem kap értesítést, a Választási Irodában tájékozódhat ennek okairól.

A szavazni szándékozók április 8-ig rendezhetik ezt, eddig tisztázhatják, ha esetleg lemaradtak a névjegyzékről – tette hozzá. Érdemes ellenőrizni, hogy

legalább egy fényképes igazolványunk érvényes legyen,

ennek hiányában ugyanis nem lehet szavazni – figyelmeztetett Pálffy Ilona.

Szavazatszámláló bizottságok

A helyi választási irodai dolgozók átlagosan 70 százalékos fizetésemelést kapnak, a választás napi feladatot ellátó szavazatszámláló bizottsági tagok és a jegyzőkönyvvezetők juttatása 20 ezer forintról 35 ezerre emelkedett. Pálffy Ilona éppen ezért bízik benne, hogy nem lesz nehéz összeállítani a bizottságokat. Nehéz feladat, hiszen

reggeltől estig idegfeszítő körülmények között kell dolgozniuk,

és különböző támadásokat is tűrniük kell – tette hozzá az NVI elnöke.

Változások is lesznek az idei választáskor: a könnyen szakadó papírurnákat műanyagra cserélik, illetve a mozgássérülteknek biztosított mobilfülkéket is újakra cserélik, hiszen a Kúria döntése értelmében a korábbiak nem biztosították a szavazás titkosságát. Pálffy Ilona hozzátette: javasolni fogja utódainak, hogy bizottságonként legalább egy tabletet bocsássanak rendelkezésre, hogy azzal – tájékoztató jelleggel – továbbítani tudják a választási eredményt.

A választás napja

Bár már nincs kampánycsend a parlamenti választás napján, de továbbra is akadnak szabályok, melyet be kell ilyenkor tartani. Választói gyűlést például nem lehet erre a napra szervezni, illetve a szavazókör 150 méteres körzetében nem kampányolhatnak a politikusok. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×