eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Orbán Viktor: "nem lehet a világnak úgy segíteni, hogy tönkretesszük a saját népünket" - a nap hírei

A kormányfő szerint nem lehet a világnak úgy segíteni, hogy közben a saját népünket tönkretesszük. Jogosnak nevezte a bevándorlókkal szembeni félelmeket Ferenc pápa, de szerinte ez nem vezethet elutasításhoz, Peru déli részén ketten meghaltak és hatvanöten megsérültek a nagyerejű földrengésben. A nap legfontosabb hírei január 14-én.

Az uniónak segítenie kell a menekülteken, de nem a közösség népeinek kárára - jelentette ki a magyar kormányfő a Welt am Sonntag című német lapnak adott interjúban. Orbán Viktor azt mondta: egyetért Ferenc pápával abban, hogy keresztény felebaráti szeretetből segíteni kell a menekülteken, csak ennek módját vitatja. Megismételte: csak Magyarország döntheti el, kinek szabad magyar földön tartózkodnia. Ha Európa tiszteletben tartja ezt, akkor az ország szívesen részt vállal a menekültügyi feladatokban.

A málenkij robotra elhurcolt embereknek bűn nélkül kellett büntetést elszenvedniük - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Zebegényben rendezett megemlékezésen. Rétvári Bence kiemelte: a málenkij robot annak a küzdelemnek a része volt, amely a náci Németország mielőbbi legyőzéséért folyt a szövetségesek és a sztálini Szovjetunió között, amikor nem lehetett tudni, ki ér előbb Berlinbe.

Az ombudsmanhoz fordul a fóti kilakoltatási tervek miatt a Párbeszéd. A párt szerint a kormány megsérti az ENSZ gyermekjogi egyezményét és az uniós követelményeket is azzal, hogy a gyerekeket túlzsúfolt, gyerekbántalmazó intézményekbe költözteti. A párt szerint a felszámolás miatt a fogyatékossággal élő gyerekek nem kapják meg a napi kezelésüket, és az utcára kerülhetnek azok a nyugdíjas korú volt nevelők is, akik évtizedek óta élnek az ottani szolgálati lakásokban.

Jogosnak nevezte a bevándorlókkal szembeni félelmeket Ferenc pápa, de szerinte ennek nem szabad gátolnia a befogadásukat. A katolikus egyházfő a migránsok és menekültek világnapján mondta ezt a vatikáni Szent Péter-bazilikában. Ferenc pápa kijelentette: a félelem kétirányú: a helyi közösségek az érkező migránsokkal szemben a fennálló rend esetleges megzavarásától tartanak, a bevándorlók pedig a velük szembeni előítélettől, diszkriminációtól és a kudarctól félnek. A misén több ezer, különböző keresztény egyházhoz tartozó migráns és menekült vett részt.

Nagyobb mértékű hozzájárulást vár a francia kormány Londontól a Calais-ben tartózkodó és Nagy-Britanniába átjutni próbáló bevándorlókkal összefüggő költségek fedezéséhez. Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön találkozik Theresa May brit miniszterelnökkel Sandhurstben. A megbeszélés egyik témája lesz a két ország közötti határőrizeti egyezmény esetleges felülvizsgálata. Emmanuel Macron személyesen is ellátogat kedden Calais-ba.

A függetlenséget tartja Skócia jövőjének az ország miniszterelnöke. Nicola Sturgeon ugyanakkor úgy véli: az erről szóló döntés akkor lesz esedékes, ha már körvonalazódott a brit uniós tagság megszűnésének feltételrendszere. A kormányfő a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: legkorábban ősszel körvonalazódik Nagy-Britannia és az unió majdani viszonyrendszere, így várhatóan ő is csak akkor tudja meghatározni a következő lépést Skócia számára.

Kisebbségi kormány létrehozásáról állapodott meg három párt Norvégiában négy hónappal a parlamenti választások után. Erna Solberg miniszterelnök elmondta: a konzervatív-jobboldali-liberális kisebbségi koalíció számít a kereszténydemokraták külső támogatására. A kormányfő a gazdaság erősítését, új munkahelyek teremtését, a szegénység csökkentését ígérte valamint azt mondta: hatékonyabban kell integrálni a bevándorlókat a munkaerőpiacon.

Az iráni elnök szerint az Egyesült Államok kudarcot vallott, mert nem tudta aláásni az iráni atomprogramról szóló megállapodást. Haszan Róháni az állami tévé beszámolója szerint azt mondta: az atomalku sokáig tartó győzelmet jelent Teherán számára. Donald Trump amerikai elnök pénteken közölte: utoljára igazolja a megállapodás teljesítését, de legközelebb már nem teszi meg, ha az egyezség hibáit nem javítják ki.

Peru déli részén a legutóbbi adatok szerint ketten meghaltak és hatvanöten megsérültek a 7,3-es erősségű földrengésben. A földmozgást Peru partjaitól nem messze észlelték. Az egészségügyi miniszter azt közölte: 17 embert eltűntként tartanak nyilván, miután egy település közelében beomlott egy nem hivatalosan működő bánya.

Kisodródott a leszállópályáról egy repülőgép Törökország északi részén, Trabzon tartományban. A Reuters értesülése szerint a baleset kisebb pánikot okozott az utasok között. A 162 utast sikeresen kimenekítették a mentőalakulatok, senki nem sérült meg. A baleset oka még nem ismert.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×