eur:
394.64
usd:
365.89
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A díj, amivel a pedagógusok elismertségén kívánnak javítani

A díj, amivel a pedagógusok elismertségén kívánnak javítani

Tizenhetedik alkalommal adták át a Rátz Tanár Úr Életműdíjat a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében, mellyel a fizikát, kémiát, matematikát és biológiát oktató középiskolai tanárok munkáját ismerik el. Ez alkalommal nyolc pedagógusnak ítélték oda a díjat, akik pályájuk során országszerte számos tehetséges diák fejlődésére és későbbi szakmai karrierjére voltak meghatározó hatással.

A díj alapításakor csupán fizikát, kémiát és matematikát oktató két-két tanár részesült az életműdíjban, később azonban sikerült meggyőzni az egyik alapítócég, a Richter vezérigazgatóját, hogy a biológia oktatását is támogassák a díjjal – mondta az InfoRádiónak Kroó Norbert fizika professzor, akadémikus, a díj alapítója. Azóta évente nyolc tanár részesül a 1,5 millió forintos jutalomban.

„Az oktatás talán még soha nem volt olyan fontos, mint manapság” – hangsúlyozta a professzor. A díj alapítói úgy gondolták, a tanárok elismertsége nincs azon a szinten, ahol lennie kéne, ezt a problémát igyekezték orvosolni az elismeréssel. A díj jelentőségét mi sem példázza jobban, minthogy amikor Kroó Norbert telefonon értesíti az elismerésben részesülteket, mindig elsírják magukat örömükben.

Az adott tudományterület társadalmi szervezete – a Bolyai János Matematikai Társulat, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat, a Magyar Kémikusok Egyesülete és a Magyar Biológiai Társaság – előszűrést végez, majd a díj kuratóriuma dönti el, hogy egyetért-e vele, vagy egyes esetekben más mellett dönt.

Kroó Norbert reméli, hogy hamarosan más tanárok – például társadalom tudományokat oktatók – is részesülhetnek az elismerésben.

2017-ben Rátz Tanár Úr Életműdíjat kaptak

Matematika:

  • Dr. Mezei István, az Óbudai Árpád Gimnázium óraadó tanára
  • Egyed László, a III. Béla Gimnázium tanára

Fizika:

  • Dr. Piláth Károly, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium tanára
  • Mester András, a Diósgyőri Gimnázium nyugalmazott tanár

Kémia:

  • Dancsó Éva, az Eötvös József Gimnázium nyugalmazott tanára
  • Dr. Antal-Szalmás Lajosné, a Kossuth Lajos Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziuma nyugalmazott tanára

Biológia:

  • Gál Béla, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanára és igazgatója
  • Zátonyi Szilárd, a Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiuma tanára
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×