eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Új lehetőségek a munkaerőhiány enyhítésére - lapszemle

Új lehetőségek a munkaerőhiány enyhítésére - lapszemle

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a házi gyermekorvosok továbbra is azt szorgalmazzák, hogy enyhe betegség esetén a szülők is igazolhassák a gyermekek iskolai hiányzását. Nőtt a magyar emberek elkötelezettsége az Európai Unió iránt, a brüsszeli intézmények némelyikével szemben azonban erős a bizalmatlanság honfitársaink körében – közli a Magyar Idők.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a házi gyermekorvosok továbbra is azt szorgalmazzák, hogy enyhe betegség esetén a szülők is igazolhassák a gyermekek iskolai hiányzását, amelyre jelenleg csupán évente három nap van lehetőségük. Mindezzel a Házi Gyermekorvosok Egyesületének felmérése alapján a szülők több mint 80 százaléka is egyetért.

Nőtt a magyar emberek elkötelezettsége az Európai Unió iránt, a brüsszeli intézmények némelyikével szemben azonban erős a bizalmatlanság honfitársaink körében – közli a Magyar Idők az idei Parlaméter-felmérésre hivatkozva, amelyet a 28 tagállam csaknem 28 ezer állampolgárának bevonásával végeztek. A hazai megkérdezettek főleg az illegális migráció és a terrorizmus ellen várnak uniós védelmet, a leginkább pedig az EU-tagság gazdasági előnyeit élvezik.

Akár 3-5 éven belül reális opció lehet kínai, vietnami, indonéz és pakisztáni vendégmunkások szerződtetése, hogy megoldják a magyarországi építőipari cégek munkaerőhiányát – mondta az egyik ismert építőipari társaság elnök-vezérigazgatója a Világgazdaságnak. Hozzátette: már 20-30 ezer ember hiányzik az építőiparból, egyebek mellett azért, mert hiába emelkedtek a kivitelezési díjak, rossz a bérszerkezet.

A Portfolio-n arról olvashatnak, hogy amellett, hogy szeptemberben ismét átlépte a 6000 milliárd forintos határt a magyar befektetési alapokban kezelt vagyon, az ingatlanalapok és a vegyes alapok is csak egy ugrásra vannak attól, hogy a kötvény- és az abszolút hozamú alapok után belépjenek az 1000 milliárdos klubba.

A napi.hu arról ír, hogy a portál által nemrég rendezett hr-konferencián milyen lehetőségek vetődtek fel a munkaerőhiány enyhítésére. Az egyik ilyen, Magyarországon látszólag mellőzött eszköz a külföldi vendégmunkások foglalkoztatása, amely az utóbbi időben hazánkban is egyre jellemzőbb. Bővebben a témáról 9 órától, Üzleti Reggeli című műsorunkban hallhatnak.

Jelentős átalakítást tervez a kormány a szakképzési és felnőttképzési rendszerben, az előterjesztésről jövő hét kedden tárgyalnak a szociális partnerek a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának rendkívüli ülésén – tudta meg a Magyar Idők. A lap birtokába jutott tervezet szerint a szak- és felnőttképzés tartalmát a jövőben a piaci szereplők határoznák meg, jelentősen decentralizálva a rendszert.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×