eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Novemberben startol az első magyar e-jegyrendszer

Novemberben startol az első magyar e-jegyrendszer

Az országban elsőként a debreceni közösségi közlekedésben vezetik be az elektronikus jegyrendszert. Az október végétől vásárolható virtuális bérleteket új típusú, elektronikus személyivel lehet használni.

Az új típusú, elektronikus személyi igazolvánnyal rendelkező utasok és a diákok novembertől a havidíj befizetésével már bérletként használhatják okmányukat a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. valamennyi villamos-, autóbusz- és trolibuszjáratán - jelentették be kedden Debrecenben, a 2-es villamos Doberdó utcai végállomásán.

A közlekedési cég honlapja szerint az első „virtuális” bérletet 2017. október 28-tól vásárolhatják meg a debreceniek a DKV Zrt. Doberdó utcai, Segner téri, Petőfi téri bérletpénztáraiban, valamint az Ügyfélszolgálaton.

Nagy Attila, a DKV Zrt. vezérigazgatója rámutatott: a chippel ellátott okmányok utazási azonosítót is tartalmaznak, ami lehetővé teszi, hogy az utasok a vásárláskor mindössze egy nyugtát kapnak, papír alapú bérletet nem. A nyugta tartalmazza az utazási jogosultság időtartamát, valamint az utazáshoz használható okmány számát is, amit átvételkor érdemes ellenőrizni.

Ezzel egy időben a jegyellenőrzés is elektronikussá válik. Az utas az elektronikus személyi igazolványát egy erre a célra kialakított, az ellenőröknél található speciális okostelefonhoz érintve tudja igazolni utazásának érvényességét. Diákok esetében a diákigazolvány lesz az elektronikus bérlet alapja, az azonosítást a vonalkód alapján végzik.

A rendszer nem csak bérlet vásárlására nyújt lehetőséget. Ezen az elven vehetik meg akár a városba érkező turisták is a napi-, a háromnapos és a hétnapos jegyet a DKV Zrt. járataira - magyarázta a vezérigazgató. Elmondta azt is, hogy ma a cívisvárosban több mint 50 ezer embernek, vagyis a lakosság negyedének van már elektronikus személyi igazolványa, tanítási időszakban pedig átlagosan 19 ezer diák vásárol tanulóbérletet.

Hajzer Károly, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára az e-ügyintézés fontos elemének nevezte az új jegyrendszer debreceni bevezetését, ami az elektronikus személyi igazolványon alapul, amely chippel van ellátva, lehetővé teszi az e-aláírást, az ügyfélkapuba belépést, és tartalmazza a társadalombiztosítási és adóadatokat.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere közölte, a városvezetés fontosnak tekinti, hogy az önkormányzati holdinghoz tartozó vállalatainál 21. századi megoldásokkal tegyék könnyebbé az állampolgárok életét. Ezek közé sorolta az e-jegyrendszer bevezetését is.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×