eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A miniszterelnök szerint Magyarország jövőjét az ország minden pontján írják - a nap hírei

A választásokig nem vesz részt ötpárti egyeztetéseken és nem kezdeményez parlamenti vitanapot az MSZP. Jövő csütörtökig vár választ a spanyol kormány a katalán vezetésről arra, hogy kinyilvánította-e az országrész függetlenségét.

A miniszterelnök szerint Magyarország jövőjét már nemcsak Budapesten, hanem az ország minden pontján írják. Orbán Viktor Kelet-Magyarország legnagyobb logisztikai bázisának átadásán Nyíregyházán nagy magyar sikertörténetnek nevezte a beruházást, és kiemelte: az ország lassan a saját lábán áll, minden héten egy-egy új beruházás-fejlesztés újabb visszajelzés arról, hogy a munkának van értelme.

A magyar külügyminiszter szerint a Nyugat-Balkán biztonságának garanciája az uniós és NATO-csatlakozási folyamatok felgyorsítása. Szijjártó Péter a visegrádi négyek és a nyugat-balkáni országok külügyminisztereinek tanácskozása után kijelentette: az instabil és feszültségektől terhelt Nyugat-Balkán komoly kockázatot jelent Közép-Európának és egész Európának. A V4-ek tárcavezetői határozottan kiálltak az Európai Unió nyugat-balkáni bővítése mellett.

Műszaki, szakmai, biztonsági kérdésekben nem lehet és nem is akarnak titkolózni a paksi bővítéssel összefüggésben - közölte a beruházásért felelős tárca nélküli miniszter. Süli János az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában elmondta: az orosz-magyar megvalósítási dokumentáció titkosságának feloldása már folyamatban van. Hozzátette: a magyar fél már meghatározta azokat a részeket, amelyek nyilvánosságra hozhatók, ez a teljes anyag mintegy 90 százaléka, jelenleg az orosz fél hozzájárulását várja.

A választásokig nem vesz részt ötpárti egyeztetéseken és nem kezdeményez parlamenti vitanapot az MSZP. A szocialista frakció vezetője közölte: pártja nem fordul a köztársasági elnökhöz és az Alkotmánybírósághoz sem. Tóth Bertalan elmondta: a szocialisták folytatják szembesítő kampányukat és részországgyűléseket is tartanak.

Bírálták az MSZP döntését az ellenzéki pártok. Az LMP szerint a devizahitelesek lesznek a vesztesei annak, ha az MSZP nem járul hozzá a parlamenti vitanaphoz. A Jobbik a kormányváltás elárulásának, az ellenzéki szerep szándékos gyengítésének és a baloldali szavazók eladásának tartja a szocialisták lépését.

A főpolgármester továbbra is kifogásolja, hogy a római-parti mobilgát megépítésével kapcsolatos népszavazás eredménye nem adna választ arra, hol épüljön meg a védmű. Tarlós István szerint a Kúria által hitelesített népszavazási kérdés csak időhúzás. Hozzátette: a fővárosi szintű referendumhoz 700 ezer érvényes szavazat kellene, miközben a legutóbbi önkormányzati választáson összesen 600 ezren vettek részt.

A vidéki háztartások ötöde kéményellenőrzés nélkül maradhat idén. A Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete reprezentatív kutatása azt állapította meg, hogy a Katasztrófavédelem a vidéki házak 20 százalékában nem fogja tudni elvégezni a kötelező kéményellenőrzést, október 7-ig a magántulajdonú ingatlanok mindössze 61 százalékában végeztek a munkával.

Jövő csütörtökig vár választ a spanyol kormány a katalán vezetésről arra, hogy kinyilvánította-e az országrész függetlenségét. Mariano Rajoy miniszterelnök: Madrid el kívánja kerülni a zűrzavart, amelyet a katalán kormány vezetői hoztak létre. Carles Puigdemont katalán elnök keddi parlamenti beszédében arról beszélt, hogy Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon. Ezután a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták a függetlenségi nyilatkozatot, amelynek végrehajtását az elnök felfüggesztette.

A világon kétszázmillió fölé emelkedett a munkanélküliek száma az idén, tavalyhoz képest a növekedés csaknem 3 és fél millió - áll az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének jelentésében. A munkanélküliek számának növekedése elsősorban arra vezethető vissza, hogy stagnálnak és nem fejlődnek a kis- és közepes vállalkozások, amelyek a fő munkaadók a fejlődő országokban.

Deák Júlia kisfilmje nyerte az Európai Független Filmdíj Legjobb Rövidfilm kategóriájának Platina díját. Az Azonosítás egy 17 éves lányról szól, aki az 1944-es halálmenet helyszínét próbálja megtalálni Budapesten. Az alkotás korábban a Svájci Nemzetközi Filmfesztivál díját is elnyerte.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×