eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Gyurcsány Ferenc berúgja az ajtót

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint partnerek kellenek Orbán Viktor miniszterelnök leváltásához, ezért nem szabad örülni annak, ha bármelyikük bajban van.

Gyurcsány Ferenc keddi bonyhádi lakossági fórumán azt mondta: ha egy partnerük szavazókat veszít, azok nem biztos, hogy a DK-t támogatják majd 2018-ban.

"Optimista vagyok a választásokat illetően annak ellenére, ami az elmúlt két napban történt" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc az MSZP miniszterelnök-jelöltjének visszalépésére utalva.

Azt mondta: pártja 10-15 százalékot fog elérni, mivel minden olyan választáson, amelyen önállóan indult, sokkal több szavazatot kapott, mint amennyit a közvélemény-kutatók mértek.

A pártelnök a választási siker kulcsának és kötelező feladatnak nevezte, hogy a demokratikus ellenzéki pártok a 106 egyéni választókerületben megállapodjanak egymással, az önálló listák pedig - tette hozzá - megmutatják a különbségeket.

Miután többen akarnak kormányváltást, mint a kormány maradását, ha a kormányváltók a legesélyesebb jelöltre szavaznak, a Fidesz el fog veszíteni 60-70 választókerületet, és kisebbségbe szorul - érvelt.

Ehhez azonban meg kell érteni, hogy nagyon különböző demokratikus pártok vannak, amelyek egyben közösek: "egy normálisabb, európai köztársaságot" akarnak - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Emlékeztetett arra, hogy a DK az ellenzéki pártoknak a választási törvény módosításáról aláírt megállapodását záradékkal látta el, miszerint ne szavazhasson az, aki nem Magyarországon él. Ez a politikus szerint azért jó, mert ha valaki ezzel egyetért, szavazhat a DK-ra, aki ezen nem változtatna, talál másik demokratikus pártot.

A megalakuló kormánykoalíció majd eldönti, hogy mit kell tenni a választási törvénnyel - tette hozzá.

Véleménye szerint a külön pártlisták több szavazót vonzanak, hasonlata szerint "a méret utáni szabóság is jobb, mint a konfekció".

A DK elnöke azt mondta: "Nyitva az út a Fidesz veresége felé, a kormányzó párt 2010-ben 54, 2014-ben 45 százalékot kapott, 2018-ban harmincvalamennyit fog."

Gyurcsány Ferenc mintegy százfős hallgatósága előtt a Vörösmarty Mihály Művelődési Házban rendezett fórumon egyebek között arról is beszélt, hogy sokkal fontosabb problémák is vannak a menekültkérdésnél, ezek között említette az oktatás, az egészségügy helyzetét és a nyugdíjrendszert.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×