eur:
394.46
usd:
365.28
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Így lehet biztonságos a fűtési szezon

Így lehet biztonságos a fűtési szezon

Fontos, adott esetben életet menthet a fűtőberendezések és a kémények rendszeres ellenőrzése - hangsúlyozták a fűtési szezon közeledtével a kéményseprők, a tűzoltók és a mentők szakszervezeteinek vezetői közös sajtótájékoztatójukon.

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke kiemelte, a lakástüzek, kéménytüzek, gázmérgezések leggyakoribb kiváltó oka az, hogy a tulajdonosok elmulasztják a fűtőberendezések és a kémények karbantartását. Azt ajánlotta a lakástulajdonosoknak, hogy

évente mindenki egy-két alkalommal ellenőriztesse szakemberrel a nyílt égésterű fűtőberendezéseket, illetve a kéményeket.

Hozzátette: sokszor azért következik be baleset, a többi között szén-monoxid-mérgezés, mert a nagy hidegben a lakók eltömítik azokat a légbeeresztő elemeket, amelyek alkalmazását a jogszabályok is előírják.

Illés István, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének alelnöke a gázmérgezés, elsősorban a szén-monoxid-mérgezés veszélyeire hívta fel a figyelmet. Közlése szerint a gáz azért különösen veszélyes, mert színtelen, szagtalan, így nem érzékelhető, ám számos esetben halált okoz.

Példaként említette, hogy míg 2012-ben 192 mérgezést és 14 halálesetet regisztráltak, addig 2014-ben már 430 mérgezés és 12 haláleset történt. 2015-ben pedig csak decemberben több mint 30 mérgezéses eset volt.

Azt javasolta, hogy a lakástulajdonosok szerezzenek be szén-monoxid-érzékelő berendezést, azt megelőzően pedig kérjék ki szakember véleményét.

Illés István fontosnak nevezte azt is, hogy a mentők hívásakor a telefonálók közöljék a tüneteket, ugyanis a szakemberek akár telefonon is tudnak újraélesztést irányítani, ami életmentő lehet.

Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke arról szólt, hogy a legtöbb tűzesetet a tüzeléstechnikai eszközök nem megfelelő használata okozza, illetve az, hogy főleg vidéken hulladékot, például PET-palackokat is elégetnek a kazánokban, kandallókban. Ez utóbbiak égésterméke lerakódik a kéményben és begyulladhat, berobbanhat, ami kéménytüzet, sőt az épület leégését is okozhatja.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy elektromos fűtés esetén, főleg a régebben épült házakban, a vezetékek túlterheltsége miatt is keletkezhet tűz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×