eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Lesöpörték a pártok az NVI választási javaslatait

Lesöpörték a pártok az NVI választási javaslatait

Áprilisban vagy májusban lehetnek az országgyűlési választások - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona kiemelte, hogy jelentősen nem változtak a választási szabályok, pedig a testületnek voltak erre vonatkozó javaslatai.

Várhatóan áprilisban vagy májusban lehetnek az országgyűlési választások, erről a köztársasági elnök több egyeztetés után dönt majd - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Jelezte, két hétvége nem jöhet szóba: az egyik húsvét, a másik pünkösd. A lehetséges dátumok: április 8., 15., 22., 29., május 6., 13. vagy 27.

 A Nemzeti Választási Iroda elnöke hangsúlyozta, hogy jelentősen nem változtak a választási szabályok, pedig a testületnek voltak erre vonatkozó javaslatai.

"Sajnos semmilyen változás nem történt. A választások után abban bizakodtunk, hogy sok-sok eljárási kérdésben tudunk javaslatot tenni.

Volt is egy komoly javaslatcsomagunk, aztán abból lett egy kisebb, és végül abból sem lett semmi.

Az  idén tavasszal volt egy egyeztetés a frakcióval rendelkező parlamenti pártok képviselőivel, és ott egyöntetűen azt mondták, hogy nem tudják támogatni a javaslatainkat, mert ők csomagban gondolkodnak, és összekötötték volna a kampány, a médiakezelés vagy a külföldön dolgozók levélszavazásának kérdésével is" - mondta az NVI elnöke.

Utóbbi kérdésben úgy nyilatkozott, alapvetően politikai döntés született arról, hogy hogyan szavazhatnak a külföldön élő magyarok, és jelenleg a lakcím kérdése dönti el, hogy hogyan szavazhatnak a külföldön élő magyar állampolgárok. A határon túli magyarok lakcím nélkül levélben és csak listára voksolhatnak, a külföldön dolgozó, de hazai lakhellyel rendelkezők viszont csak személyesen, viszont egyéni jelöltekre és listára is.

"Ez a megkülönböztetés alapvetően politikai kérdés,

de van benne logika is, mert mi a különbség a külföldön dolgozó, de magyarországi állandó lakcímmel rendelkező és a Magyarországon állandó lakcímmel nem rendelkező magyar állapomlgárok között. Kint dolgozik, nem sokat tud Magyarországról, miért van több joga egyéni választókörzetben is szavazni, mint a másiknak, aki csak az országos pártlistára szavazhat. A megkülönböztetést lehet így is nézni"  - mondta Pálffy Ilona.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke arról is beszélt, hogy más országokban mi a gyakorlat a külföldön élők szavazásakor, és kiderült, vanak olyan választási rendszerek, ahol

csak azok szavazhatnak, akik adót is fizetnek a hazájukban. 

Pálffy Ilona hozzátette: az Alkotmánybíróság is megerősítette, hogy külföldön élő és a határon túli magyarokra nem ugyanazok a választási szabályok vonatkoznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×