eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Jelentősen megváltozik a bírságolás

Jelentősen megváltozik a bírságolás

Előbb figyelmeztetés, csak azt követően lehet büntetni, legyen szó bármilyen közigazgatási eljárásról – ezt tartalmazza a Lázár János által előerjesztetett javaslat. A parlament egy teljesen új, egységes törvényt alkotna a közigazgatási szabályszegések szankcionálásáról.

Figyelmeztetés, közigazgatási óvadék, bírság, eltiltás, elkobzás. Ez lesz a követendő menetrend minden egyes közigazgatási szabályszegés esetén – derül ki a Zoom.hu által ismertetett törvénytervezetből, amelyet hétfőn terjesztettek a parlament elé.

Az enyhébb normaszegések számító szabályszegéseknél részben új elem a figyelmeztetés intézménye, amely az állam, az állampolgárok illetve a cégek közötti „bizalom jegyében” szeretne meghonosítani a kormány. A cél a fizetési kötelezettségek csökkentése abban az esetben, ha a jogkövető viselkedés eléréséhez bőven elég egy figyelmeztetés. A figyelmeztetés közvetlen joghátrányt nem okoz, viszont számos esetben eléri a hatását, ráadásul nem köt le feleslegesen hivatali kapacitásokat.

Bevezetnék a közigazgatási óvadékot is,

mintegy átmenetként a figyelmeztetés és a büntetés között. Az óvadékot egy évre kell befizetnie a szabálysértő cégnek vagy magánszemélynek, s ha az óvadék ideje alatt nem kap újabb büntetést, akkor az óvadékot visszakapja. Mind a figyelmeztetés, mind az óvadék bevezetése a szabálysértések csökkenését eredményezheti. További enyhítés avagy újítás, hogy ha bírság kiszabására három éven belül először kerül sor, akkor a bírság összege nem haladhatja meg az alapesetben kiszabható maximum felét.

Az új szabályokat kizárólag a közigazgatási szabályszegésekre lehet alkalmazni. Abban a pillanatban, ha egy cselekedet már szabálysértés, netán a bűncselekmény, a kedvezmények nem alkalmazhatóak. 

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×