eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Kockázatosan működhetett egy magyar nagykövetség

Magyarország üzbegisztáni nagykövetsége megfelelő védelem nélkül és idegen érdekeknek kiszolgáltatottan működött – állítja az LMP-s Demeter Márta.

Tavaly nyitott Magyarország nagykövetséget Üzbegisztán fővárosában, Taskentben, ám az LMP-s Demeter Márta – a külügyi tárcától kapott információira hivatkozva – azt állítja, hogy első körben egy magánlakásra volt bejelentve a nagykövetség, majd egy felújítás alatt álló ingatlanba költözhettek át a diplomaták.

„A külképviseleti objektumoknak a műszaki részletei nagyon kényes információnak számítanak, és ezzel, hogy az üzbég főbérlő volt az, aki a magyar érdekeknek megfelelően újította föl az ingatlant, megismerhette az épület teljes elektromos tervezési anyagát, akár a rejtjelező berendezések működtetésére szolgáló helységeket, a teljes biztonsági rendszert” - fejtette ki az ellenzéki politikus.

Ez Demeter Márta szerint óriási kockázatot jelent.

„Látnunk kell azt, hogy elég, ha csak egyetlen magyar nagykövetségen valakik hozzáférnek Magyarország titkaihoz, mert ez a teljes magyar külképviseleti rendszerben nagyon súlyos következményekkel járhat.

A rendszer, a minősített információk, azok keletkeztetésének módja mind kiderülhet”

- tette hozzá.

A képviselő a külügyi tárcától kapott információk alapján az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz fordult, amely azonban – mint mondta – érdemben nem volt hajlandó reagálni, ezért

az LMP kezdeményezi, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottsága foglalkozzon a történtekkel.

A Magyar Nemzet májusban interjút készített az érintett külképviselet egykori első beosztottjával, és az azóta távozott diplomata a lapnak kaotikus állapotokról számolt be. Mint mondta: a nagykövetségi épületbe már a felújítási munkálatok alatt beköltözött a diplomáciai stáb és a számítógépek teljesen ellenőrizetlenül maradtak, továbbá a létesítmény ezalatt szinte szabadon megközelíthető volt.

Felkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy reagáljanak Demeter Márta állításaira, illetve a taskenti nagykövetséggel kapcsolatos sajtóhírekre, ám a tárca ezidáig nem válaszolt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×