eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Így kössünk játékalkut a gyerekkel!

Így kössünk játékalkut a gyerekkel!

Az Egységes Európai Játékinformációs Rendszer pontos eligazítást ad a szülőknek, hogy milyen életkorban milyen internetes játékok valók a gyermekeiknek. Az angol mozaikszóval PEGI-ként hívott rendszer életkori besorolásokat is tartalmaz. Emellett szülői felügyeleti rendszer is telepíthető a gyermek számítógépére és mobiltelefonjára - mondta az InfoRádióban Krasznai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Akadémiájának igazgatója.

Az online játékoknak van egy besorolási rendszere, – PEGI - ami segít eldönteni, hogy játszhat-e velük a gyermek – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Akadémiájának igazgatója. Krasznai Csaba hozzátette, ezekben a játék platformjától függetlenül megtalálhatóak az életkori ajánlások és a potenciális kihívások is.

„Lehetőséget kínálnak arra, hogy a szülő beállítsa, ki és hogyan férhet hozzá, illetve telepítheti a játékokat.”

A PEGI-ajánlások minden játékplatformra jól kidolgozottak és sokuk magyarul is olvashatóak – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Akadémiájának igazgatója. Krasznai Csaba azt javasolja, hogy az adott operációs rendszer gyártójára és a „szülői felügyelet” szavakra keressünk rá, a találatokban pontos segítséget kaphatunk a beállításhoz.

„Alapvető számítógépes tudással ezt meg lehet csinálni, nem különösen bonyolult beállítások és a játékon kívül további hasznot is hoznak.”

Krasznai Csaba kiemelte, fontos, hogy beszéljünk a gyerekkel a videojátékok okozta potenciális problémákról és akár egy,

a gyerekkel közös megegyezésen alapuló „alkut” is köthetünk a játékkal töltött időről

– tette hozzá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Akadémiájának igazgatója.

Így kössünk játékalkut a gyerekkel!

Ahogy a gyermekpszichológus kedden az InfoRádióban elmondta, az a legnagyobb probléma a videojátékokkal az, hogy könnyen sikerélményhez juttatják a gyermekeket, emiatt pedig a más, természetes örömforrások már kevésbé lesznek érdekesek számukra. Gyarmathy Éva azt mondta, még a büntetés elkerülésére épülő játékok is függést alakítanak ki az elégedettségérzés kialakulásáért felelős dopamin agyi neurohormon felszabadításával.

Így kössünk játékalkut a gyerekkel!

Gyarmathy Éva szerint is az lehet a megoldás,

ha a szülő az online térben sem hagyja magára a gyermekét:

vagyis részt vesz az internetes játékokban, és segít a játékkal töltött idő meghatározásában. De a szakember szerint az is fontos, hogy valódi, általuk választott kihívásokat kapjanak a gyermekek.

Világszerte egyre több olyan szabályozás van, amely lehetővé teszi, hogy a szülő – főleg a kisebb gyermekeknél – ellenőrizze a gyermeke internet-használatát. Tavaly a Digitális Jólét Programnak is egyik stratégiai eleme volt a gyermekek védelme – mondta az InfoRádióban a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos. Deutsch Tamás közölte, hogy a program végrehajtásánál szabályozó döntéseket is hoznak majd: ennek része lesz például az, hogy miként lehet információt eljuttatni a szülőkhöz a függőséget okozó internetes játékokkal kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

A női kézilabda-válogatott már Telkiben gyakorol a párizsi ötkarikás játékokra. Vámos Petra szerint lesz még bőven izomláz, küzdelmek és sok izzadtságcsepp, de mindent megér, hogy az olimpiára készülhetnek. A 23 éves irányító úgy látja, sokat fejlődött a csapat fél év alatt, és majd a korai meccsekhez való alkalmazkodás sem lehet akadály.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×