eur:
394.64
usd:
365.41
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Brüsszel üzent Budapestnek - a nap hírei

A Európai Bizottság kész megvizsgálni a magyar kormány kérését. Orbán Viktor kormányfő szerint a családok és az iskolák az elmúlt évek legnagyobb nyertesei. Megjelent a lombikprogram bővítéséről szóló kormányrendelet. Két cég jelentkezett a paksi turbinák gyártására. Már kétmillió embert kellett kitelepíteni a Harvey trópusi vihar miatt.

Az Európai Bizottság kész megvizsgálni a magyar kormány kérését, hogy az Európai Unió fizesse ki a magyar a határvédelmi költségek felét. Orbán Viktor miniszterelnök korábban levélben kérte Jean-Claude Junckertől, az Európai Bizottság elnökétől, hogy az unió fizesse ki Magyarországnak a határvédelem költségeinek felét, mert eddig mintegy 270 milliárd forintot fordított a külső határok védelmére.

A családokat és az iskolákat tartja az elmúlt évek nagy nyerteseinek a kormányfő. Orbán Viktor a magyar felsőoktatás napján a pécsi egyetem alapításának 650. évfordulója alkalmából rendezett díszünnepségen a jelenkor legégetőbb kérdésének nevezte a magyar fiatalok jövőjét.

Az MSZP frakcióvezetője szerint a Pécsi Tudományegyetem, a felsőoktatás többi szereplőjéhez hasonlóan a Fidesz-kormány oktatáspolitikájának áldozatává vált. Tóth Bertalan kitért arra, hogy jelenleg félmillió fiatal szeretné elhagyni Magyarországot.

Szeptemberben több rendőr lesz azoknak az iskoláknak a környékén, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt, de polgárőrök is segítik az iskolakezdéshez kapcsolódó feladatokat. Az oktatási intézmények környékén már augusztusban megkezdődött a megkopott zebrák kijavítása, a közlekedési táblákat takaró faágak eltávolítása.

Megjelent a lombikprogram bővítéséről szóló kormányrendelet. Az október 1-jétől hatályos rendelet alapján ha az embrió beültetésével végződő öt teljes beavatkozás eredményeként legalább egy gyermek élve születik, úgy a következő gyermekek esetében is négy-négy teljes beavatkozás vehető igénybe az Egészségbiztosítási Alap terhére. Az államilag támogatott gyógyszerek tb-támogatása 90 százalékra nő.

Újabb önkormányzati óvoda és konyha megújításához járul hozzá a kormány - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály közölte: a hárommilliárd forint 112 intézménynek jut.

Egy szentpétervári cég és a GE Hungary jelentkezett az új paksi atomerőműblokkok turbina-berendezésének gyártására és szállítására kiírt tenderre. A kétoldalú kormányközi megállapodás alapján a 12 milliárd eurós beruházás mintegy 40 százalékát magyar vállalkozók valósítják meg.

A kormány döntése értelmében folytatódik a Magyar Honvédség baltikumi szerepvállalása - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A NATO megerősített jelenléte keretében most szolgálatot teljesítő 124 fős magyar katonai kontingens kiküldése a Magyar Honvédség első észtországi szerepvállalása.

Már csaknem kétmillió embernek kellett elhagynia otthonát a Harvey trópusi vihar miatt az Egyesült Államokban. Texas keleti megyéiben és Louisianában változatlanul tombol a vihar. Houstonban és a környékén 44-re emelkedett a vihar halálos áldozatainak száma. Az amerikai elnök vasárnapra országos imanapot hirdetett.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×