eur:
394.32
usd:
365.17
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Változások a lombikbébi programban

Változások a lombikbébi programban

Kibővíti a kormány a lombikprogram-eljárások támogatását és növeli az ezekhez kapcsolódó gyógyszertámogatásokat is.

A társadalombiztosítás által finanszírozott lombikprogram-eljárások számának bővítését jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A változás az lesz, hogy ha egy párnál az első öt lombikeljárás valamelyike sikerrel jár, akkor a következő gyermek, gyermekek esetében is

négy-négy alkalommal támogatja a beavatkozást az állam

– közölte.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár kitért arra is, hogy az államilag támogatott lombikeljárásokhoz kapcsolódó gyógyszerek tb-támogatását a jelenlegi 70 százalékról 90 százalékra növelik, a magánellátóknál igénybe vett beavatkozásnál pedig a gyógyszert felíró orvos egységesen 55 százalékos tb-támogatással írhat fel gyógyszert.

A lombikbébiprogram azután vált újra a közbeszéd tárgyává, hogy Veres András győri megyés püspök augusztus 20-i szentbeszédében, illetve egy a Magyar Nemzetnek adott interjúban is úgy látta, hogy a lombikbébiprogram hátterében tudatlanság áll, és e tudatlanság mértékétől függ, hogy mekkora a bűn.

„A lombikbébiprogrammal az a probléma, hogy nem a férfi és a nő természetes kapcsolatában fogan meg az élet, ráadásul pluszmegfoganások is történnek mesterséges körülmények között. A többi embriót vagy lefagyasztják és félreteszik, vagy elpusztítják. A mesterséges megtermékenyítés nem elfogadható a katolikus egyház számára” - tette hozzá Veres András.

A megyés püspök szavai többekben megütközést keltettek,

majd néhány nappal később Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára tette egyértelművé a kormány részéről, hogy támogatják a lombikbébiprogramot. Mint mondta: a lombikprogram a gyermektelen párok számára óriási lépést jelenthet, nem lehet elítélni őket. Balog Zoltán, a tárca vezetője pedig úgy látta, hogy ugyan szigorítani kell a szabályozást a meg nem születő embriók kérdésében, de örülni kell a megszülető gyerekeknek.

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó, érintett szülőként szintén kiállt a lombikbébi program mellett, legutóbbi videóüzenetében pedig úgy fogalmazott: „minden negyedik magyar család a meddőség problémájával szembesül. Nem megbélyegezni kell ezeket az embereket, nem bűnösnek titulálni, hanem minden eszközzel segíteni.”

A magyarországi lombikbébiprogramok mintegy 70 százalékát végző Kaáli Intézet részéről Kőrösi Tamás orvosigazgató reagált nyílt levélben, amelyben aláhúzta: „Nem játszunk Istent: nem, nem, soha! Ellenben sokszor érezzük a Teremtő leheletét az arcunkon, bátorító kezét a vállunkon.”

Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes azonban a HírTV-nek nyilatkozva az intézetet is kritizálta.

„Miután a Kaáli Intézetben nem kerül minden magzat beültetésre az anyaméhbe, felmerül a kérdés, hogy mi történik azokkal a megfogant emberi életekkel, amelyeket nem ültetnek be anyaméhbe” - fogalmazott.

Erre az intézet alapítója, Kaáli Nagy Géza reagált a csatornának, aki rámutatott, hogy embriókkal nem kereskedhetnek és nem is dobják ki őket, ilyen eset pont egy állami intézetben fordult csak elő, amikor több mint 10 évvel ezelőtt nem szerezték be a fagyasztáshoz szükséges hűtőt.

„Ezt csak Magyarországon merték megcsinálni, egy állami intézményben. A katolikus egyház hol volt akkor? Hol volt akkor a kormány?” - hangsúlyozta.

Az állam jelenleg 6000 lombikbébi eljárást finanszíroz évente. 

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Óriási bukás készül Európa egyik legerősebb országában - 5 sorsdöntő kérdés, amire megéri holnap figyelni

Óriási bukás készül Európa egyik legerősebb országában - 5 sorsdöntő kérdés, amire megéri holnap figyelni

A fordulatokkal teli másfél hónapos kampányidőszak a végéhez ért az Egyesült Királyságban, holnap az állampolgárok Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország-szerte a szavazóurnákhoz járulva fognak ítéletet mondani az elmúlt 14 év konzervatív kormányzásáról. A Keir Starmer vezette Munkáspárt győzelméhez nem fér kétség, viszont számos, a jövőre nézve kulcsfontosságú kérdést befolyásolhat akár egy-két százalékpontnyi különbség is a végeredményben. A tét tehát óriási mindegyik párt és az egész ország számára, így összeszedtük azt az öt legfontosabb szempontot, amelyeket érdemes majd figyelemmel követni a holnap éjjeltől megállás nélkül érkező adatok értelmezésékor.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×