eur:
394.32
usd:
365.17
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

A diktatúrák áldozataira emlékeztek ma Európa-szerte - a nap hírei

Az eredeti tervek szerint állnak majd üzembe a paksi atomerőmű új blokkjai. Márciusban jön az új ezer forintos.

Ma tartják a diktatúrák áldozatainak európai emléknapját. A fővárosban emlékmenetet rendeztek, amely az Országháztól indult, a résztvevők először a Cipők a Duna-parton emlékműhöz mentek, ahol egy-egy szál fehér virágot helyeztek el az áldozatok emlékére. Ezután a néhány száz fős csoport a Báthory utca - Bajcsy-Zsilinszky út - Nagymező utca - Andrássy út útvonalon vonult a Terror Háza Múzeumhoz. Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere beszédében kiemelte: úgy van értelme és tartalma az emlékezésnek, ha a szemtanúk is megszólalnak. Ezért jött létre a holokauszt emlékév, a Gulág emlékév, majd az '56-os emlékév is.

Az Európai Bizottság szerint az unióban nincs helye a szélsőségességnek, az intoleranciának és a zsarnokságnak. A totalitárius és önkényuralmi rendszerek áldozatainak európai emléknapja alkalmából adott ki közös nyilatkozatot erről a Bizottság első alelnöke és a jogérvényesülésért felelős biztos. A közlemény szerint az unió világszerte kiáll a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok védelméért, valamint elutasítja az önkényuralmi rendszerek alapját képző ideológiákat.

Az eredeti tervek szerint 2025-re és 26-ra állnak üzembe a paksi atomerőmű új blokkjai - közölte a létesítmény kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár. Aszódi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a régi reaktorok 2032 és 37 között fognak leállni. Hozzátette: még nem tudni, hogy az állami támogatást vizsgáló 16 hónapos európai bizottsági eljárás miatt mekkora késedelmet szenved a beruházás. Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarországnak hosszú távon szüksége van az atomenergiára. Az energiapolitika 40 százalékot szán az nukleáris energiának az évszázad végéig a villamosenergia-felhasználásban, a fennmaradó részt pedig megújuló forrásokból, valamint fosszilis energiahordozókból kell fedezni.

Az ország 6 régiójából már csaknem 50 ezren pályáztak a hűtő- és mosógépcsere programban - közölte a nemzeti fejlesztési tárca. A Közép-Dunántúlról a reggeli nyitás óta 7 ezer pályázat érkezett be. A tárca 13 óráig fogadta a kérelmeket, utána határozatlan időre felfüggesztette a lehetőséget. Legközelebb a közép-magyarországi régióban élők nyújthatnak be pályázatot augusztus 28-án, hétfőn reggel 8 órától.

Megújulnak az ezer forintosok is, az új bankjeggyel jövő márciustól lehet majd fizetni. Pataki Tibor, jegybank készpénzlogisztikai igazgatója az InfoRádiónak elmondta: az új ezresek már csütörtökön törvényes fizetőeszközzé válnak, de forgalomba még nem kerülnek, mivel a következő hónapokban a bankjegyelfogadó automatákat készítik fel az új pénz kezelésére. Hozzátette: az új ezres alapszínei és fő motívumai változatlanok, ugyanakkor több új biztonsági elemet kapott. A jelenlegi ezreseket jövő novemberig lehet majd használni.

Megszüntette a nyomozást a BKV jegyértékesítő rendszerének hibáját felfedő fiatal ellen a Készenléti Rendőrség. A Nemzeti Nyomozó Iroda azzal indokolta a döntést, hogy a cselekmény nem veszélyes a társadalomra. Tegnap Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Főügyészség szóvivője az InfoRádióban elmondta: a vádhatóság megállapította, hogy a gyanúsított nem követett el bűncselekményt. A BKV online jegyértékesítő rendszerét fejlesztő és üzemeltető T-Systems azután tett feljelentést, hogy a fiatalember 50 forintért vásárolt magának havi bérletet és ezt a biztonsági rést jelezte a közlekedési cégnek. Meggyanúsítása ellen több szervezet tiltakozott, a fővárosban pedig demonstrációt is tartottak a BKV központjánál.

Egy alföldi tojótelepről is került tiltott rovarirtószerrel szennyezett tojás a hazai boltokba - közölte az élelmiszerbiztonsági hivatal igazgatója. Pleva György az InfoRádióban elmondta: a hatóságok lefoglalták a tojásokat és a telepet is bezáratták, továbbá elrendelték az eddig kiszállított termékek visszahívását. Az igazgató hozzátette: azt még vizsgálják, hogy a szer hogyan kerülhetett a telepre. Szólt arról is, hogy a NÉBIH eddig mintegy 100 mintát kért be vizsgálatra, ezek mintegy felével végeztek.

Nagyon magas lesz a parlagfű pollenkoncentrációja a következő napokban az Alföldön és a Dunántúlon is. A tisztiorvosi hivatal Facebook-oldalán azt írja, hogy emellett a kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé elérheti a magas, illetve nagyon magas szintet. Az Országos Közegészségügyi Intézet arra is felhívta a figyelmet, hogy az idei parlagfű pollenszezonban már többnapos, térképes előrejelzést készít az ország teljes területére.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Óriási bukás készül Európa egyik legerősebb országában - 5 sorsdöntő kérdés, amire megéri holnap figyelni

Óriási bukás készül Európa egyik legerősebb országában - 5 sorsdöntő kérdés, amire megéri holnap figyelni

A fordulatokkal teli másfél hónapos kampányidőszak a végéhez ért az Egyesült Királyságban, holnap az állampolgárok Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország-szerte a szavazóurnákhoz járulva fognak ítéletet mondani az elmúlt 14 év konzervatív kormányzásáról. A Keir Starmer vezette Munkáspárt győzelméhez nem fér kétség, viszont számos, a jövőre nézve kulcsfontosságú kérdést befolyásolhat akár egy-két százalékpontnyi különbség is a végeredményben. A tét tehát óriási mindegyik párt és az egész ország számára, így összeszedtük azt az öt legfontosabb szempontot, amelyeket érdemes majd figyelemmel követni a holnap éjjeltől megállás nélkül érkező adatok értelmezésékor.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×