eur:
392.89
usd:
363.14
bux:
72143.66
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Ez a gond a nyaralókra kivetett adóval

Ez a gond a nyaralókra kivetett adóval

A legtöbb szállásadó készpénzben kéri el a nyaralóktól az idegenforgalmi adót, bár ezt nem írja elő a törvény -mondta Hegedűs Sándor, az RSM Hungary adótanácsadója.

Idegenforgalmi adóból a legtöbb bevétele a főbb turisztikai célpontoknál, Budapesten, a Dunakanyarban és a Balatonon folyik be az önkormányzatokhoz.

 Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő közölte: van törvényi keretszabályozás, de az önkormányzat dönti el, hogy ezt hogyan kívánja rendezni a szállásadókkal.

A jogszabály maximális mértéket határoz meg, ez lehet vagy a megfizetett szállásdíj 4 százaléka, vagy vendégéjszakáként egy körülbelül 500 forintos díj.

A fogyasztónak az idegenforgalmi adót sok helyen készpénzben kell kifizetnie, bár erre a törvény nem tér ki.

Hegedűs Sándor szerint ez azért lehet elfogadottabb, mert az idegenforgalmi adót Széchenyi Pihenő Kártyával nem lehet rendezni, továbbá a banki terminálok minimális költsége is megterhelő lehet a vállalkozásoknak.

Az is indok lehet, hogy a szállásadó a készpénzben fizetendő költségeit így könnyebben tudja rendezni.

Az önkormányzat felé vagy utalni szokták az idegenforgalmi adót a szállásadók, vagy még a csekkes befizetés a jellemző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Hatalmas diadala után máris hivatalba lépett Nagy-Britannia új miniszterelnöke

Hatalmas diadala után máris hivatalba lépett Nagy-Britannia új miniszterelnöke

A csütörtöki parlamenti választáson földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a brit Munkáspárt, a részleges eredmények alapján 412 mandátumot szerezve. Miután a történelmi vereséget elszenvedő Rishi Sunak volt konzervatív miniszterelnök leköszönt, Keir Starmer megválasztott munkáspárti kormányfő hivatalosan is elfogadta III. Károly felkérését a kormányalakításra. Starmer első, miniszterelnökként tartott beszédében azt hangsúlyozta, hogy "a változásért zajló munka azonnal kezdődik" - számol be a Guardian.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×