eur:
394.82
usd:
364.76
bux:
71150.53
2024. július 8. hétfő Ellák
Kollégiumba szeretne kerülni? Ezek az esélyei

Kollégiumba szeretne kerülni? Ezek az esélyei

Budapesten csaknem 15 ezer kollégiumi férőhely áll a felsőoktatásban tanuló hallgatók rendelkezésére, az árak havonta 20 ezer forint körül vannak – mondta az InfoRádiónak Vámosi Péter, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökhelyettese.

„Az országban összesen körülbelül 45 ezer állami fenntartású férőhely áll a felsőoktatási hallgatók rendelkezésére. Ennek körülbelül egyharmada, 14500 férőhely a budapesti egyetemekhez tartozik” - közölte Vámosi Péter.

Elmondta, hogy

a legtöbb férőhely a Budapesti Műszaki Egyetemhez tartozik – körülbelül 3500 –,

amelyet egyedül az Eötvös Loránd Tudományegyetem férőhelyszáma közelít meg.

„Mivel az ELTE nagyobb intézmény, a BME hallgatói jobb helyzetben vannak a tekintetben, hogy ott a hallgatókra átlagosan több férőhely jut” - részletezte a HÖOK elnökhelyettese.

Kollégiumba szeretne kerülni? Ezek az esélyei

Vámosi Péter elmondta, hogy a nappali tagozatos hallgatóknak körülbelül 20 százaléka oldja meg kollégiumban a lakhatását.

„A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának felmérései szerint

országosan körülbelül 5000 hallgató felvételi kérelmét utasítják el.

Ez a szám fele-fele arányban oszlik meg Budapest és a vidéki intézmények között” - tudatta a HÖOK elnökhelyettese.

Hozzátette: ebben benne van az a tendencia is, hogy akit egyszer vagy kétszer már elutasítottak, a későbbi években már nem próbálkozik újra. Éppen ezért a valós igény ennél az aránynál nagyobb.

Elmondta, az elbírálásnál alapvetően a jelentkező szociális helyzetét vizsgálják az intézmények, de a tanulmányi eredmény is kisebb-nagyobb mértékben számít az értékelésben.

„Mivel az első éves hallgatók egyetemi tanulmányi eredményeit még nem lehet értékelni, szinte kizárólag a szociális helyzetüket értékelik. Az így kialakuló rangsorban betöltött helyük alapján tudnak bekerülni a kollégiumokba” - részletezte Vámosi Péter.

„Hogy az állami intézmények kollégiumi férőhelyeiért mekkora összeget kérhetnek el, egy kormányrendeleti szabályozza. Így

a férőhelyek 95 százaléka 20-22 ezer forint alatt van”

- közölte a HÖOK elnökhelyettese.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Német kormánypárti és konzervatív ellenzéki visszafogott derűláttással értékelték a francia nemzetgyűlési választások eredményét. Általános megítélés szerint az eredmény jó hír Európának, ugyanakkor Franciaország nehéz időszak előtt áll. Eltérő ugyanakkor Emmanuel Macron szerepének megítélése.

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
Vegyes zárás az amerikai tőzsdéken

Vegyes zárás az amerikai tőzsdéken

Jelentősen alulteljesítő ma az egyébként vegyes európai hangulatban a magyar tőzsde, miután a kormányinfón ma bejelentették, hogy új különadókat vezet be a kormány. A bankszektorban nem változik a bankadó mértéke, de megemelik a tranzakciós illetéket és "devizaváltási illeték" néven egy teljesen új adót is kivetnek. "Az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadó – ide értve a kiskereskedelmi adót is – nem csökken" - derült ki a mai kormányinfón. A bejelentések hatására nem meglepő módon esik az OTP és a Mol árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×