eur:
409.25
usd:
375.59
bux:
74408.72
2024. november 5. kedd Imre
Gluténérzékenység-mizéria: van igazság?

Gluténérzékenység-mizéria: van igazság?

Egy tudományos kutatás szerint a teljes lakosság csupán egy százaléka lehet gluténérzékeny, más elemzések szerint szinte senkinek nem ajánlott a glutén fogyasztása, mert számos súlyos betegség okozója lehet.

Az öltözködési divatokhoz hasonlóak a táplálkozási divatok – írja a Magyar Nemzet. A legtöbb fogynivágyó ugyanolyan sűrűn cserélgeti diétafilozófiáját, mint a ruháit. A megrögzött diétaharcosoknak pedig főellenségekre van szükségük, amelyek akár sűrűn változnak is. Gondoljunk csak a margarin, az édesítőszerek, a cukor, a tej megítélésére. És a gluténra, amit most sokan minden bajok forrásának tartanak. Van viszont olyan kutatás is, ami szerint pedig éppen a gluténmentes diéta növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Sokaknak már az is meglepő lehet, hogy

Gluténérzékenység-mizéria: van igazság?

a glutén nem szénhidrát, hanem fehérje

és további álhírek vagy legalábbis megalapozatlan információk is keringenek róla az interneten. A Magyar Nemzet cikkírója szerint az egyik ilyen legalább 35 betegséget sorol fel, amelyet a glutén fogyasztása okozhat. Ezek alapján a tudatos vásárló igyekszik elkerülni ezt, a méregnek titulált élelmiszert. Számos cég pedig ki is szolgálja őket, gluténmentes termékekkel. Persze nem pusztán jó szándékból, a gluténmentes termékek piaca az évtized végére 7,59 milliárd dolláros értéket is elérhet a Markets and Markets piackutató cég előrejelzése szerint – olvasható a Magyar Nemzetben.

Gluténérzékenység-mizéria: van igazság?

A lap szerint azonban a tudományosan aggasztó állításokból nem sok igaz. A cikkíró úgy véli, semmilyen kutatási eredmény nem igazolja, hogy a glutén szívbetegségeket okozna, ahogy a felsorolt bajok nagy többségéért sem felelős. A Columbia Egyetemen működő, lisztérzékenységet kutató központ munkatársai elhatározták, hogy tömegeken vizsgálják meg ezt a feltételezett hatást. A kutatáshoz több mint 170 ezer amerikai egészségügyi dolgozótól 1976 óta gyűjtött kérdőíves adatot használtak fel. A nővérek és ápolók négyévente töltötték ki a kérdőívet, amely egészségi állapotukra és táplálkozásukra kérdezett rá. A kitöltőket öt csoportra osztották attól függően, hogy mennyi glutént fogyasztottak, és összehasonlították, hogy hányan szenvedtek szívbetegségekben a csoportok tagjai közül, idézi a Reuters jelentését a Magyar Nemzet. A British Medical Journal folyóiratban közzétett eredmények szerint évente a legkevesebb glutént fogyasztók 0,35 százaléka betegedett meg szívbetegségben, a legtöbb glutént fogyasztóknak viszont csak a 0,28 százaléka. Tehát többen kaptak szívbetegséget a kevés glutént fogyasztók közül. A statisztikai elemzés szerint nincs szignifikáns különbség a két csoport között, de

az nem igaz, hogy a glutén megnövelte volna a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A jelenséget a kutatók azzal magyarázzák, hogy akik gluténmentesen táplálkoznak, azok a teljes kiőrlésű gabonákat ugyanúgy kizárják étrendjükből, mint a finomított szénhidrátokat. Azok azonban csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A gluténmentes étrend nemcsak rostokban szegény, de kevesebb B-vitamint is tartalmaz, növelve a nehézfémmérgezés kockázatát. A kutatók szerint ezek az eredmények nem pusztán azt jelentik, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a gluténmentes étrend csökkentené a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, hanem azt igazolják, hogy nem csökkentik például az infarktus kialakulásának a veszélyét – olvasható a Magyar Nemzetben.

Mindez nem azt jelenti, hogy mértéktelenül lehet fogyasztani a glutént.

Ráadásul, ahogy korábban meg is írtuk, vannak ténylegesen gluténérzékeny emberek. Az ő immunrendszerük kórokozónak tartja a glutént, és toxikus antitesteket termel ellene, amelyek szinte leborotválják a vékonybél belső falát borító bélbolyhokat, és nagyon kellemetlen emésztőszervi, sőt akár idegrendszeri tüneteket is okoznak. Azonban a teljes társadalomnak talán egy százaléka gluténérzékeny. A többieknek a glutén közömbös vegyület, nem okoz egészségre káros hatást.

Nem árt azonban tudni, hogy a gluténérzékenység hosszú időn át lappanghat, ha huzamosabb ideig, nagy mennyiségben fogyaszt valaki glutént, a szükséges tápanyagok nem tudnak megfelelően felszívódni és hasznosulni.

Igazságot tehát – még - nem lehet tenni, a tanulság azonban az lehet, mindenre és annak ellenkezőjére lehet tudományos, vagy annak tűnő igazolást találni.

Címlapról ajánljuk

Amerika választ: így szavaznak most az Egyesült Államokban

Az Amerikai Egyesült Államokban november 5-én, kedden zárul az elnökválasztás, a legtöbb tagállamban ugyanis már hetek óta lehet szavazni. A választási rendszer egyik különlegessége, hogy nem közvetlenül az elnökjelöltekre szavazhatnak, hanem államonként eltérő számú elektort választanak, akik végül döntenek az elnök személyéről. Ez azt is jelenti, hogy nem feltétlenül az lesz a következő elnök, akire országosan a legtöbb szavazat érkezett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.11.05. kedd, 18:00
Hankó Balázs
kultúráért és innovációért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×